Náci múltját kutatja a német mágnáscsalád

Vágólapra másolva!
Németország egyik leggazdagabb üzleti dinasztiája, a Quandt família elkötelezte magát amellett, hogy feltárja a náci korszak alatti tevékenysége részleteit. A család bejelentésére egy német televíziós dokumentumfilm levetítése után került sor, amelyben nácik bebörtönzött áldozatai a háború alatti visszaélésekről beszéltek az egykori Quandt elemgyárban.
Vágólapra másolva!

A Quandt család tagjai jelenleg is nagyobb csomagokat tulajdonolnak a német luxusautógyár, a BMW részvényeiből, és az Altana Ag vegyipari csoport értékpapírjaiból - írja a BBC. Korábban számos nagy német cég ajánlott fel kártérítést a háború alatt rabszolgaként dolgoztatott munkásainak. A német kormány és német cégek ezrei korábban 4,8 milliárd dolláros alapot hoztak létre a korábbi áldozatok kompenzációjára, köztük nem kisebbek, mint a Volkswagen és a Daimler-Chrysler.

Családi titkok

A Quandt család tagjai sok évtizedes hallgatás után álltak nyilvánosság elé. "Felismertük, hogy történelmünkben, mint tradícionális német üzleti család, az 1933 és 1945 közötti évek nem kellően tisztázottak" - fogalmaztak. A família ennek kapcsán kutató-projektet indít, hogy feltárja a családnak a hitleri Németországban játszott szerepét. Az indoklás szerint a lépésre azért szánta rá magát a család, mert újból felvetődött ellenük a vád.

A dokumentumfilm - amelyet az ARD szeptember végén sugározott - korábbi kényszermunkások vallomásait is tartalmazta, akik a család hannoveri elemgyárának náci őreinek kegyetlen bánásmódjáról beszéltek. A gyár Günther Quandt tulajdonában volt: a film az ő náci kapcsolatait vizsgálta. Válása után felesége újranősült, Magda Ritschel Hitler propagandafőnökével, Joseph Goebbelsszel házasodott össze. A film szerint egy koncentrációs tábor gondoskodott a gyár munkaerővel való ellátásáról.

A Quandt család kezében van a BMW részvényeinek csaknem 50 százaléka. A háború után Herbert Quandt a BMW-t a német ipar egyik zászlóshajójává emelte.