Szolnokon beruház a Stadler

Vágólapra másolva!
Székesfehérvár helyett Szolnokon épül tavasszal a svájci Stadler alumínium kocsitesteket előállító gyára. A tízmilliárdos beruházás 400 embernek ad munkát. A helyszínt azért változtatta meg a cég, mert Székesfehérváron túl sokat kért a Széles Gábor vezette holding a területért, ami nem volt versenyképes.
Vágólapra másolva!

A Stadler-csoport Szolnokon építi fel alumínium vasútikocsitest-gyártó üzemét, mintegy 10 milliárd forintos beruházással. Peter Spuhlerrel, a Stadler Rail Group elnök-vezérigazgatója szerint a termelés 2008 utolsó negyedévében kezdődhet, és 2009-ben már teljes kapacitással működnek - írja a csütörtöki Népszbadság.

Már megkezdték az alumíniumhegesztő szakmunkások toborzását, akiket Svájcban képeznek ki. Induláskor 120-150 szakmunkás felvételével számolnak. A tervek szerint évi 200 alumínium kocsitestet fognak gyártani, ami a cég teljes éves igényének 40 százalékát adja.

A Stadler további beruházásokat is tervez Magyarországon, s ezek befolyásolhatják a régió piaci viszonyait - hangoztatta Spuhler. A piac érdeklődik az emeletes vonatuk iránt, és ha bejönnek a számítások a régióban, akkor ilyet is gyárthatnak a jövőben Szolnokon.

A svájciak egy nyolchektáros területet vásároltak volna a sóstói ipari parkban, ahol zöldmezős beruházás keretében kialakítottak volna egy összeszerelő üzemet, valamint egy kocsitest-gyártó részleget. A beruházás összértékét akkor 16 milliárd forintban határozták meg. A Stadler végül Fehérvár helyett Szolnokot választotta.

Fehérvár ugyan mindent megtett azért, hogy a vonatgyár ott épüljön fel. A Stadler pálfordulását a városvezetés összefüggésbe hozta azzal a ténnyel, hogy a svájciak által preferált terület a volt Ikarus-gyár ingatlanán található, amely a Széles Gábor által vezetett Műszertechnika Holding tulajdonában van. A közlemény szerint a "tulajdonos által ajánlott piaci ár vélhetően nem volt versenyképes Szolnok ajánlatával."

Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere azt mondta: a síneken is jól megközelíthető szolnoki ipari parkban igen kedvező áron adtak bérbe 15 évre egy nyolchektáros területet a Stadlernek.