A sör sem marad ki az áremelésből

Vágólapra másolva!
Várhatóan öt-tíz százalékkal drágulnak a közeljövőben a sörök. Az indok mint sok más esetben itt is az alapanyagárak jelentős emelkedése.  
Vágólapra másolva!

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint ez csak az első áremelési lépcső lesz - írja a Világgazdaság. A változások oka, hogy az iparág már nem tudja átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel kompenzálni az alapanyag-drágulást. A maláta fajtától függően 40-86, a komló 25-100 százalékkal kerül többe a korábbiakhoz képest - hívja fel a figyelmet a söripari érdekképviselet.

Szeptemberben markánsan, de az elemzői várakozásoktól elmaradó mértékben csökkent a drágulás üteme. A KSH 6,4 százalékos 12 hónapra visszatekintő inflációról számolt be, ami magasabb a 6,15 százalékos elemzői konszenzusnál. Az áremelkedés vártnál kisebb lassulása mögött aaz élelmiszerek árainak az átlagosnál gyorsabb emelkedése áll. A jegybanki alapkamat szempontjából fontos maginfláció 4,3 százalékos volt éves szinten.

A konszenzusnál kisebb mérséklődés mögött alapvetően az élelmiszerek árainak gyorsabb növekedése áll. Az élelmiszerárakban rejlő bizonytalanságot minden prognoszta hangsúlyozta. A JP Morgan például számított arra, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek erőteljes áremelkedése megakadályozta a vártnál még meredekebb szeptemberi inflációcsökkenést.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a liszt 43,4, az idényáras élelmiszerek 27,7, a tojás 20,1, a kenyér 18,0, a baromfihús 16,2, valamint az étolaj ára 12,3 százalékkal drágult. A háztartási energia átlag feletti 12,9 százalékos áremelkedésén belül, a távfűtés 37,6, a vezetékes gáz 18,1 százalékkal nőtt.