Versenyelőnyben a kínai csempe

Vágólapra másolva!
A távol-keleti országokból érkező építészeti és életmódkultúra európai divathulláma sokat lendített a kínai burkolóanyagok hazai keresletén. Az új dizájnt, az új formát a világ továbbra is az olaszoktól várja, ám mind nagyobb arányban vásárolnak az építkezők kínai csempét - részben olasz, spanyol és újabban kínai technológiák alapján.
Vágólapra másolva!

Néhány éve sokan olcsó húsból főztek híg levest: feltűnően olcsón jutottak kínai csempéhez, burkolóanyaghoz, amelyről persze kiderült, hogy silány minőségű, porózus, méret- és színhibás is. Ennek nem feltétlenül kell így lenni a későbbiekben, az óriási Kína ipara ugyanis szuperminőségre is képes.

Ha egy terméket úgy mutatnak be, hogy kínai, akkor legalább abban biztosak lehetünk, hogy nem hamis. Mellesleg, a kínai csempe múltja sem hétköznapi: a turisták csodálatát kiváltó indiai Cochin városának zsinagógáját kantoni csempével, illetve járólappal padlózták.

Tóth Tamás, a Keramix Burkolóanyag Kft. ügyvezetője szerint a legolcsóbb termék többnyire gagyi, legalábbis rossz, bárhonnan is származzon. Így volt ez évekkel ezelőtt a kínai csempékkel is, és sajnos nálunk mindenből szeretik a legolcsóbbat vásárolni.

Idővel persze a legtöbben felismerik, hogy a számukra még megfizethető alsó középkategóriás áron is már nagyon jó minőségű kínai terméket választhatnak lakásuk burkolására.

A kínaiak árelőnye különösen az olasz és spanyol csempékkel szemben tetemes, hiszen például a polírozott, kínai eredetű gres lap (kőporcelán) négyzetmétere a szokásos 8-10 ezer forint helyett 2-3 ezer forint nagy hírű versenytársainál.

Tény: a minőségi kínai termékeik kiállják az összevetést az itáliai Caesar márkával, sőt a méretpontosság tekintetében, minimális különbséggel ugyan, de meg is előzik azt az EMI vizsgálata szerint.

Nem európai lépték

A kedvező árak csak részben magyarázhatók a kínai szakmunkások még nekünk is hihetetlenül alacsonynak tűnő, 20-25 ezer forintnak megfelelő béreivel. Arrafelé nem európai léptékű méretűek a gyártósorok: a Keramix partnerénél (a kínai top 10-es lista egyik óriása) egyetlen gyártósor teljesítménye nagyobb, mint Európa legnagyobb gyáráé összesen.

Kína versenyelőnye továbbá, hogy kerámiaipara szinte kimeríthetetlen alapanyagkészletből válogathat. A magyar fogyasztók a magasabb minőséget teljesítő kínai (de többnyire olasz érdekeltségű!) kínálatból a minimáldizájntól a klasszikus kivitelű csempéig sokfélét választhatnak.

A kínai burkolóanyagok elsősorban a legmagasabb minőségű kategóriákban erősek, ahol nagy az árkülönbség az olasz és a spanyol csempéhez képest. Az árelőny különösen a 10-12 ezer forintos kategóriában szembetűnő az európai piacvezető márkákkal szemben.

A kínai termékeket forgalmazók ennek megfelelően akár több ezer forint haszonnal dolgozhatnak, s ebbe bőven belefér a legalább kéthónapos átfutással teljesíthető távol-keleti fuvarköltség is.

Divatkövetők

A kínai csempék egyértelműen divatkövetők - állítja Schönek András, az Interestate Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. Az ingatlanbefektetéssel és fejlesztéssel foglakozó cég rendre Kínából vásárol új építésű ingatlanjaihoz. Márpedig aki csak egyszer is hibázik, végleg elveszíti az Interestate bizalmát - teszi hozzá az igazgató.

Schönek András szerint a kínai gazdaság ugyan méreteinél fogva "reggelire megenné Európát", az olasz iparág vélhetően mégis megtartja piacvezető pozícióját az exkluzív minőséget képviselő termékek esetében- Ám a nagy mennyiségben igényelt, de minőségi csempék esetében a kínaiak már ott vannak a második helyen, illetve esetenként már megelőzték az európaiakat.

A vásárló legtöbbször nem is tudja, hogy burkolata Kínában készült, mivel sokat Európában csomagolnak, így a dobozra is a "Made in EU" felirat kerül - az olaszok a Távol-Keleten legyártatják, és hajóval európai raktáraikba szállíttatják a terméket.

Kínában úgy csomagolják a csempét, ahogy kérik, és - egyes állításokkal szemben - a kereskedelmi és márkanévre vonatkozó szabályokat betartják. Igaz, csak a gondos szem veszi észre a kínai cég logóját, bélyegzőjét a burkolólapok hátulján.