Vágólapra másolva!
Az évente 40 ezer, veszélyes anyagot szállító jármű kétharmada Győr-Moson-Sopron megye közútjain keresztül gördül át, komplex ellenőrzésük emiatt kiemelten fontos - mondta Gorgosilits Fábián ezredes megyei rendőrfőkapitány pénteken Győrött.    
Vágólapra másolva!

Július 1-jétől a katasztrófavédelmi igazgatóság jogi lehetőséget kapott az önálló ellenőrzések végrehajtására, a közös ellenőrzés lehetőségével azonban továbbra is élni fognak, mivel ezt a megoldást az érintett hatóságok hatékonynak tartják.

A közutakon a veszélyesáru-szállítás nemzetközi szabályainak betartását kontrollálják. A haláleset, súlyos személyi sérülés vagy jelentős környezetkárosodás nagyfokú kockázatával járó előírások elmulasztása akár 800 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

Az ellenőrzések azt mutatják, hogy a leggyakoribb hiányosságok a rakomány szabálytalan rögzítése, a járművek technikai felszerelése terén tapasztalható. A nyugat-európai szállítóknál általában kevesebb problémával találkoznak, mint a hazaiaknál. Győr megyében egyébként a hegyeshalmi és a rajkai határátkelőn közlekedhetnek veszélyes árut szállító járművek.

Ebben az évben eddig 380 millió forintos bírságot szabtak ki a közúti ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt. A nyugat-dunántúli régió mobil ellenőrzési csoportjaiban közel 100-an teljesítenek szolgálatot.