Az áramárra panaszkodnak a nagyfogyasztók

Vágólapra másolva!
Komoly aggodalmak vannak az áram piaci nyitása miatt, a lakosság mellett ugyanis a gazdasági társaságoknál is komoly félelmek vannak a január áremelést miatt. A Magyar Nemezt információ szerint ezért több nagy energiafogyasztó panaszlevelet írt a gazdasági minisztériumnak.
Vágólapra másolva!

A versenypiacon 40-50 százalékos áramár-emeléstől tartanak a Világgazdaság cikke szerint, míg a Magyar Nemzet 30-40 százalékot emleget. Az áremelést az új villamosenergia törvény alapján induló liberalizált piac okozhatja, a törvény végrehajtási rendeleti a napokban készülhetnek el.

Hat ipari energiafogyasztó ugyanakkor már most levelet írt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, az áramár csökkentésének ügyében - írja a Magyar Nemzet. Köztük van a Motim Zrt. is amely a lap állítása szerint Gyurcsány Ferenc, érdekeltségi körében van, ezt ugyanakkor nem támasztják alá semmivel. A levelet egyebek mellett a BorsodChem, a Nitrogénművek, és az ISD Dunaferr is aláírta.

A lapnak a szintén aláíró Mal Magyar Alumínium Zrt. alelnöke, Bakonyi Zoltán elmondta: áramár csökkentő felhívásukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy hazánkban már most is jóval magasabb az áram ára mint a régióban.

A piacnyitással újból megugró árakkal pedig a cégek versenyhátránya tovább növekszik. A részletekről az alelnök nem beszélt, arra hivatkozva, hogy ez a párbeszéd előtt nem lenne szerencsés, annyit azonban elárult, hogy egyszer már próbálkoztak ilyen lépéssel, akkor azonban nem jártak sikerrel. Most azonban azt remélik, hogy a sokkal szélesebb kört érintő gondra már odafigyelnek a tárcánál.