A liszt még a kenyérnél is jobban drágult

Vágólapra másolva!
A szeptemberi inflációs adatok szerint a liszt ára 43,4 százalékkal, a kenyérféléké 18 százalékkal emelkedett egy év alatt. A pékek elégedetlenek, mert költségeik emelkedését senki nem kompenzálja.
Vágólapra másolva!

Bár a közelmúltban sikerült egyezségre jutniuk a nagy áruházláncok beszerzőivel, és drágábbak lettek termékeik, de szerintük nem olyan mértékben, hogy a sütés emelkedő költségeit kompenzálni tudták volna. Fogytán a pékek türelme - mondta a Népszabadságnak Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az érdekképviselet vezetője úgy látja: a gabonatermelők és a malmok is emeltek az áraikon, a kereskedők is hozzájutnak jövedelmükhöz, egyedül a pékek képtelenek növekvő költségeiket érvényesíteni. A kereskedők üzletpolitikai okokból nem hajlandók az indokolható szintig emelni az árakat: sok helyütt az olcsó kenyér a vevőcsalogató.

A malmok többsége az idén már nem tervez további lisztáremelést - mondta Potsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára. A gabonaévre való, mintegy 900 ezer tonna búzaszükségletük 75-80 százalékát már megvásárolták. Az elkövetkező áremelés elsősorban azon múlik, hogy a tonnánkénti 60 ezer forint körüli árszintről mennyire emelkedik a búza ára. A molnárok nem tartanak attól, hogy a liszt drágulása a fogyasztás csökkenéséhez vezet. Potsa Zsófia szerint a malomipari cégek a lakossági fogyasztás szolid növekedésével számolnak, mert a cukrászati termékek drágulása miatt egyre többen készítenek otthon édességet.

A KSH szeptemberi inflációs jelentéséből kiderült, hogy míg a liszt fogyasztói ára egy év alatt 43,4 százalékkal, a kenyérféléké 18 százalékkal emelkedett. Amint elmozdul a jelenlegi 82-88 forintról a liszt nagybani kilónkénti ára, a mostani áremelkedést azonnal újabbnak kell követnie - Ilonka Boldizsár szerint. A pékek közös beszerző és értékesítő szövetkezetet alakítanának, az áraikat letörő kereskedőkkel szemben pedig olyan közös fellépésre készülnek, mint osztrák és lengyel társaik. Az aszály miatt Ausztriában is drágult a liszt, de a nagy kereskedelmi láncokkal ott sem jutottak dűlőre a kenyér kényszerű drágításáról. Ezért a pékek egyes láncokat bojkottáltak. Lengyelországban is sikerrel fogtak össze a magyarországinál gyengébb érdekérvényesítő képességű láncokkal szemben. A 18 százalékos kenyéráremelés nem fedezi kiadásaikat - ezt jelzi az is, hogy a múlt hónapban 12 pékség bezárt. Ám sehol nem maradtak kenyér nélkül, mert a sütőkapacitás még így is másfélszer nagyobb a szükségesnél.