Mosonyi: 500 benzinkút lenne útjába az OMV frigynek

Vágólapra másolva!
Ha az OMV és a Mol egyesülne, olyan monopolhelyzetbe kerülne az új cég Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában, amihez az európai versenyhivatal sohasem járulna hozzá - mondta Mosonyi György, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten egy háttérbeszélgetésen. A Mol számításai szerint azonban 400-500 állomást kellene bezárni. Az OMV viszont most is oda adná a részvényeseknek az ígért 32 ezer forintot. - jelentették be 
Vágólapra másolva!

Az egyesült vállalat a magyar gázolaj nagykereskedelmi piacon 97 százalékos, a benzin nagykereskedelmi piacon pedig 94 százalékos részesedéssel rendelkezne. A szlovák piacon a két arány 88 százalék és 83 százalék, míg az osztrák területen 67 százalék és 75 százalék lenne.

Az OMV és a Mol között vannak kooperációs lehetőségek, például a gázüzletben, de az osztrák cég csak akkor lenne hajlandó az együttműködésre, ha megszerezhetné a magyar társaság fölött a kontrollt.Az OMV lobbicéget alkalmaz arra, hogy befeketítse a Molt és Magyarországot, és elhitesse Brüsszelben azt, hogy nincsenek tisztában az uniós szabályokkal.

A vezérigazgató úgy vélte, ha mégis bekövetkezne az egyesülés az OMV igazi pénzügyi befektetői, részvényesei is rájönnének arra, hogy az összeolvadás értékromboló.

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer szerdán elismerte, hogy a jelenlegi körülmények között cégének nincs kilátása sikerre a Mol felvásárlására indított kísérletében, de hozzátette, hogy nem sürgős az ügy, és később javíthatják az ajánlatot. A Mol-ért részvényenként nem hivatalosan kínált 32 ezer forint marad az OMV ajánlata, de "soha nem mondjuk, hogy soha", válaszolta Ruttenstorfer egy kérdésre, amely azt firtatta, hogy nem gondolkodnak-e az ajánlat emelésén.

A küzdelem akár három évig is elhúzódhat, és természetesen az árajánlatot is felül kell majd vizsgálni, ha és amennyiben elhárulnak az akadályok a Mol megvétele elől, foglalta össze Ruttenstorfer mondanivalóját a Reuters hírügynökség, a hírügynökség szervezte, bécsi befektetési értekezletről beszámolva.

Az OMV nem érzi sürgetőnek a továbblépést, jóllehet nagyon elkötelezett az egyelőre nem hivatalos ajánlata mellett. - De nem tudunk egyedül előbbre jutni - mondta Ruttenstorfer, hozzátéve, hogy a Molba való betársulást a Mol oldalán akadályozó alapszabályi, törvényi és részvényesi problémákkal kapcsolatban Brüsszelnek és a független részvényeknek kell dönteniük. Az OMV jelenleg nem lát más, nagyobb méretű felvásárlási célpontot Közép-Európában a Molon kívül.

MTI