Kisebb hiánnyal számol a PM

Vágólapra másolva!
Októberre  - önkormányzatok nélkül - 31,9 milliárd forint államháztartási hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium (PM). Az év egészére 1479,9 milliárd pénzforgalmi deficitet - a korábbinál közel 50 milliárd forinttal kisebbet - vár a szaktárca, ami a bruttó hazai termék (GDP) 5,8 százaléka, a tervezett 6,0 százalékkal szemben - jelentette be Tátrai Miklós államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatokkal együtt számított államháztartási hiányprognózis 2007-re a GDP 6,2 százaléka lesz (a korábbi prognózis 6,3 százalék), míg az eredményszemléletű deficit (ESA'95) várhatóan a GDP 6,4 százaléka, a konvergenciaprogramban vállalt 6,8 százalék helyett.

Októberben 25 milliárdos többlet keletkezett volna az államháztartásban, de a november elejéről október végére előrehozott bér- és családi pótlék kifizetések 57 milliárd forint többletkiadást jelentenek, így alakul ki a 31,9 milliárd forintos hiány - jelezte az államtitkár.

Tátrai Miklós elmondta: a szeptemberi hiány az előzetessel azonos, 164,9 milliárd forint volt, 35 milliárddal kisebb a tárca 200,1 milliárd forintos előrejelzésénél. Az első kilenc havi deficit 1,147,1 milliárd forint, ami a GDP 4,5 százalékával egyenlő.

Szeptemberben a központi költségvetés 183,3 milliárd forintos hiányát a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 13,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 4,7 milliárd forintos többlete csökkentette.

A vártnál kisebb hiányt az államtitkár azzal magyarázta, hogy a központi költségvetés szeptember havi kiadásai 41 milliárd forinttal kisebbek lettek a prognosztizált összegnél, miközben a bevételek a tervezettnek megfelelően alakultak.

Az államtitkár elmondta: a kormány a jövő szerdán dönt, addig nincs érvényes kormányzati álláspont arról, a jövő évi adócsomaghoz benyújtott, koalíciós képviselők által beterjesztett módosító indítványról, amely szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 2010. december végéig visszaléphetnek a tb-nyugdíjrendszerbe, ha önkéntes döntése alapján lettek pénztártagok, és 2008. január 1-éig betöltik az 50 esztendőt.

"A módosító javaslatoknál, a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket" - válaszolta Tátrai Miklós, arra a felvetésre, hogy a gazdasági bizottságban szerdán a PM képviselője támogatta ezt a javaslatot, amellyel a bizottság is egyetértett.