Nem okoz világrecessziót a hitelválság

Vágólapra másolva!
Várhatóan nem lesz elhúzódó, mély bizalomvesztés jövőre a nemzetközi tőkepiacokon és nem fenyeget világgazdasági recesszió sem - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott átfogó előrejelzésében. A tanulmány azonban nem zárta ki egy amerikai recesszió lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerint nem fenyegeti veszély a cég által minősített országokat az amerikai jelzálogadósi körből kiindult hitelválság miatt. A tanulmány megjegyzi, hogy az általa adósosztályzattal nyilvántartott 107 országból csak négyre érvényes negatív kilátás, a többieké stabil vagy felminősítést valószínűsítő pozitív.

A Moody's Magyarországot elsőrendű, "A2"-es hosszú távú adósi osztályzattal tartja nyilván, a tavaly decemberi, egy fokozattal történt visszaminősítés óta stabil kilátással.

A hitelminősítő szerint a felzárkózó Európa még egy amerikai recesszió, vagy egy elhúzódó globális pénzszűke - vagy mindkettő - esetén is "jól tartaná magát", mivel a térség kereskedelmi kapcsolatai viszonylag korlátozottak az Amerikai Egyesült Államokkal.

A Moody's "lehetségesnek" nevezi, hogy a nem elsőrendű jelzálogadósok köréből kiindult hitelválság recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot, az elemzés hozzáteszi azonban, hogy nem ez a ház alapforgatókönyve.

A hitelminősítő több korábbi elemzésében 40 százalékos esélyt adott az egy éven belüli amerikai recesszióra, és ezt osztják más nagy londoni házak is. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző intézete - novemberre összeállított, Londonban e héten kiadott világgazdasági jelentésében szintén 40 százalékos esélyt adott arra, hogy az amerikai gazdaság egy éven belül recesszióba süllyed.

Az EIU-elemzés azt írta: az amerikai gazdaság a cég szerint már az idén is csak 1,8 százalékkal növekszik a tavaly mért 2,9 százalék után, és az ütem jövőre 1,2 százalékra lassul tovább. Az EIU ezzel agresszív mértékben rontotta 2008-ra szóló amerikai növekedési előrejelzését: a ház az előző havi hasonló világgazdasági prognózisában még az amerikai gazdaság 2,1 százalékos növekedésével számolt jövőre.

A BNP Paribas bankcsoport októberre szóló havi világgazdasági prognózisában az addigi 2,3 százalékról szintén agresszív mértékben, egy teljes százalékponttal, 1,3 százalékra vette vissza az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését, megjegyezve: ha az amerikai gazdaság növekedési üteme 2 százalék alá csökken, azt általában recesszió követi.