Bulgária leállítja az áramexportot

Vágólapra másolva!
A hagyományosan jelentős áramexportőr Bulgária novembertől leállítja a villamos energia kivitelét, hogy biztosítsák a belföldi áramellátást. Mindamellett a hírt bejelentő gazdasági miniszter-helyettes szerint nem valószínű, hogy korlátozni kellene a fogyasztást.
Vágólapra másolva!

A miniszer-helyettes utalt arra, hogy Bulgáriának az unióhoz való csatlakozás feltételként négy elavult reaktorblokkot kellett leállítania a kozloduji atomerőműben.

Bulgáriának jelenleg egy atomerőműve van, a Duna mentén lévő Kozlodujban, ennek 3-as és 4-es reaktorát a tavalyi év végén a tervezettnek megfelelően leállították. A másik kettő már négy éve nem üzemel, tovább működik viszont az erőmű modernebb ötödik és hatodik reaktora.

Közben azonban már épül az új erőmű, ugyancsak a Duna parton, Belenében. Az erőmű várhatóan 2012-ben kezdi meg az áramtermelést. Sőt a bolgár kormány azt tervezi, hogy megépítik az ország harmadik atomerőművét, valószínűleg a Fekete-tenger partján.

A második, és a tervezett harmadik atomerőmű révén Bulgária ismét jelentős áramszállító lehet a Balkánon. Bulgária az idén 3,5 milliárd kilowattóra villamos energiát exportált, 2006-ban 7,8 milliárdot.A atomerőmű adja Bulgária teljes áramtermelésének több mint a 40 százalékát