Adómódosításokról döntött a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány szerdán tárgyalt az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról. A testület az MTI tájékoztatása szerint foglalkozott az adómentes étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás felső határának növeléséről, ám napirendre sem tűzte azt a javaslatot, amely lehetővé tenné a visszalépést a magán-nyugdíjpénztárakból a társadalombiztosításba. A kabinet az egyik napilap értesülése szerint elvetette a kisadók összevonását is.
Vágólapra másolva!

Az adótörvényekhez benyújtott javaslatok közül a legnagyobb vitát Szabó Lajos (MSZP) és Gegesy Ferenccel (SZDSZ) országgyűlési képviselők indítványa idézte elő, amely 2010 végéig lehetővé tenné az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést azok számára, akik 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betöltik az 50. életévet és önként léptek be korábban valamelyik magánnyugdíjpénztárba.

A Pénzügyminisztérium (PM) képviselője gazdasági bizottságban támogatta a javaslatot, és azzal a bizottság is egyetértett. A miniszterelnök által életre hívott Nyugdíj- és Időskor-kerekasztal szakértői azonban ellenezték a javaslatot. Szerintük a döntést nem előzték meg megfelelő számítások és hatásvizsgálatok, amelyek világossá tennék, hogy ennek milyen hatása van a nyugdíjrendszer egészére, mind a társadalombiztosítási, mind a magánnyugdíj-pénztári pillérre. Úgy vélik, egy ilyen lépés rossz üzenetet is hordoz: az egyéni döntések esetleges hátrányos következményeit ismét a többi adó- és járulékfizető vállalja át.

Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár vezetője szerint a közvetlenül nyugdíj előtt állók, valamint a most korengedménnyel nyugdíjba vonulók jól jártak volna a tervezett módosítással, mert a nyugdíjig visszamaradó idő rövidsége miatt magasabb nyugdíjat remélhetnek a társadalombiztosítási rendszertől.

Az 55 év alattiak esetében azonban, akik nem mennek el korengedményes nyugdíjba, már más a helyzet Nagy Csaba szerint. "Amennyiben a pénztártag a magán-nyugdíjpénztári rendszer indulásakor tagunkká vált, érdemes a nyugdíjig is nálunk maradnia, hiszen nyugdíja várhatóan magasabb lesz, mintha visszalépne az állami rendszerbe" - mondta.

Nagy Csaba szerint fontos, hogy ilyen akció ne ismétlődjön meg egy újabb speciális helyzetben lévő korosztály esetében, mivel az a magán-nyugdíjpénztári rendszer kiszámíthatatlanságát vonná maga után, ami a tagok érdekeivel is ellentétes lenne.

Az egyik országos napilap kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy kabinet elvetette a kisadók összevonásáról szóló elképzeléseket. Információik szerint ugyanis a kormánypárti frakciók körében nincs meg a szükséges támogatottság ahhoz, hogy a jövő évi adótörvények módosítása során a kabinet egy új adónembe vonja össze az innovációs járulékot, a rehabilitációs járulékot, valamint a szakképzési hozzájárulást.

Budai Bernadett kormányszóvivő az [origo] kérdésére megerő­sítette, hogy a kormány tárgyalt a kisadók összevonásának kérdéséről. Arról azonban nem nyilatkozott arról, hogy milyen döntés született. Tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium illetékese csütörtökön hozza nyilvánosságra a kormány ezzel kapcsolatos álláspontját. Várhatóan egy módosító indítvány keretében veszik ki az adótörvények szövegéből az új egységes adóról szóló szakaszokat.

[origo]/MTI