Vonzó célpont marad Közép-Kelet-Európa

Vágólapra másolva!
A közép-európai régió a következő öt évben legalább olyan vonzó beruházási célpont marad, mint amilyen az elmúlt időszakban volt - idézi az Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzését a Világgazdaság. Igaz, hazánk a térségben már nem számít vezető befektetési célországnak.
Vágólapra másolva!

Az EUI legfontosabb következtetése az, hogy a kormányok zöme folyamatosan javítja a beruházási feltételeket, és ennek köszönhetően középtávon a legtöbb vizsgált ország magasabb pontszámra számíthat az eddiginél. Így van ez Kelet-Közép-Európában is, ahol az EU-csatlakozással kapcsolatos reformok kedvező hatására ugyan ezentúl nem lehet számítani, mégis egyre jobb üzleti környezettel szembesülhetnek a beruházók.

Magyarország a 2008-2012 között várható majdnem 0,4 pontos emelkedés dacára továbbra is a 36. helyet foglalja el a sorban; a visegrádi államok, Észtország és Szlovénia is megelőzi hazánkat. Egyesült Államokban a nemzetközi tendenciákkal ellentétben stagnálni fog az üzleti környezet színvonala, mivel a biztonsági aggályok, a makrogazdasági egyensúlyhiány, az erősödő protekcionista hangok és a feszült külpolitikai helyzet negatívan befolyásolják a megítélést. Így az USA az eddigi negyedikről a kilencedik helyre csúszik vissza a nemzetközi ranglistán. A nyugat-európai országokban kisebb-nagyobb mértékű javulást vár az EU, bár a szerkezeti reformok sebessége elmarad a kívánatostól.