Nem tetszik az EU-nak a francia GMO-tilalom

Vágólapra másolva!
Összekülönbözni látszik az Európai Bizottság és az új francia köztársasági elnök a genetikailag módosítot (GMO) növények felhasználásának kérdésében. Az EU álláspontja épp nemrég puhult a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Sértheti a genetikailag módosított növények termesztésére vonatkozó uniós szabályozást, hogy Nicolas Sarkozy francia államelnök átmeneti tilalmat rendelt el a GMO-termesztésre - közölte az Európai Bizottság környezetvédelmi szóvivője.

A francia államelnök új környezetvédelmi politikájának jegyében az idei év végégig, 2008 elejéig akarja fenntartani a tilalmat. Indoklása szerint megvárják a hamarosan felállítandó szakmai testület értékelését a GMO-növények hatásairól. Mindamellett az államelnök erősen hangsúlyozta: nem teljes tilalomról van szó, s a moratórium egyáltalán nem érinti a genetikai kutatásokat.

A tilalom gyakorlatilag egyetlen növényt érint, a Monsanto MON-810-es kukoricaféleségét, mivel ez az egyetlen növény, amelynek a köztermesztése és eladása engedélyezett, de a Monsanto cégnek 2008-ban az engedély meghosszabbításáért kell folyamodnia.

Franciaországban mindössze 22 ezer hektáron, a megművelt terület 1,5 százalékán termesztették az idén a kérdéses Monsanto-kukoricát, de egyes farmerek a termőterület bővítését sürgetik, tekintettel a nagyobb hozamokra.

Az Európai Bizottság egyébként éppen a párizsi moratórium előtt adott engedélyt négy GMO-növény importjára és a 27 tagú unió piacán történő forgalmazására, felhasználására. Az Európai Bizottság erről szóló közleménye szerint az engedély tíz évre szól.

Az érintett termények közül három kukoricaféleség, közülük kettő hibrid, a negyedik pedig cukorrépa. Egyiket sem termelik majd az unió területén, azokat csak importálni lehet élelmiszerekben történő felhasználáshoz vagy állati takarmányozásra.

A genetikailag módosított termények kereskedelmi forgalomba hozataláról az unió dönthet, a tagállamoknak viszont jogukban áll a "biztonsági" klauzulára hivatkozva betiltani adott országban a terményt, egyben indokolniuk kell a döntést az Európai Bizottságnak.