Pénzt kapnak a jól pályázó gazdák

Vágólapra másolva!
A napokban megkezdődött az uniós támogatások kifizetése csaknem 42 milliárd forintra számíthatnak a résztvevők. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára közölte csak az kap pénzt akinek jó a pályázata, tehát nincs benne formai hiba.
Vágólapra másolva!

Az állattenyésztést illetően 320 milliárd forintra érkezett pályázat, de az államtitkár szerint ebből 200-220 milliárdos támogatási igény lesz, közel 500 milliárdos fejlesztést megvalósítva majd két éven belül. Gőgös Zoltán rámutatott: a tárca uniós fejlesztési pénzeinek tehát több mint a felét elköltötték már. Novemberben jelenik meg a megújuló energia hasznosítását támogató pályázat, s a következő évben írják majd ki a kertészet és az élelmiszeripar támogatására vonatkozó pályázatokat.

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a fórumon azt hangsúlyozta, hogy a "zöld tárca közpolitikájának a középpontjában" a világszerte nagy érdeklődéssel kísért éghajlatváltozás áll; az abból adódó feladatok és a következmények kezelése.

Az államtitkár szerint sokaknak ez "megfoghatatlannak, távolinak tűnik", pedig a már nálunk is időnként tapasztalható extrém időjárási körülmények arra indítják a hazai döntéshozókat, hogy ebben a kérdésben cselekedni kell.

Meg kell felelnünk természetesen az uniós előírásoknak is, így például a széndioxid kibocsátást az 1990-es tényhez képest 2020-ra 20 százalékkal csökkenteni kell - mondta a szakállamtitkár.

Utalt arra is, hogy a teljes energia-felhasználáson belül pedig 20 százalékra kell növelni - ugyancsak 2020-ig - a megújuló energia hányadát. Dióssy László szerint a legnagyobb kihívás azonban az, hogy az üzemanyag-felhasználáson belül pedig 10 százalékot kell kitennie - szintén 2020-ig - a bioüzemanyagnak. Mint mondta: "nincs választási lehetőség, tehát a környezetipart abba az irányba kell tolni, hogy ezeknek az igényeknek megfeleljünk".