Gyengesége miatt lecserélnék a dollárt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) következő csúcstalálkozójának napirendjén valószínűleg szerepel majd, hogy az amerikai dollárt - annak tartós gyengesége miatt - egy valutakosáron alapuló, stabilabb fizetőeszközzel váltsák fel az olajügyletek elszámolásánál.

A venezuelai olajminiszter pénteki bejelentése szerint a valutakosárra való áttérés valószínűleg a következő OPEC-csúcs napirendjén szerepel. A szervezet novemberben az OPEC-országok államfői számára rendez csúcstalálkozót, az olajminiszterek decemberben üléseznek.

Rafael Ramirez szerint ugyanakkor a világ olajpiacai jól ellátottak, a benzintartalékok az utolsó öt év átlaga felett vannak. Ezzel az olajminiszter gyakorlatilag elhárította a rekordokat döntő olajárak nyomán az esetleges termelésnövelés lehetőségét.

Pénteken 1 dollárt meghaladó mértékben emelkedett, rekordszinten zárt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 1,20 dolláros drágulással 88,69 dolláron fejezte be a napot. Napi csúcsa 89,30 dollár volt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 1,40 dollárral 91,86 dollárra nőtt. A WTI pénteki napi csúcsa 92,22 dollár volt.