Köztartozással nincs bevétel

Vágólapra másolva!
Közbeszerzésekhez kapcsolódó alvállalkozói láncolat alacsonyabb fokán álló cégnek akkor lehet az elvégzett munkáért fizetni a jövőben, ha az érintett igazolja, hogy semmilyen köztartozása nincs. Az adócsomaghoz tartozó módosítás szerint, ha ennek hiányában nem tartja vissza a kifizetést a vállalkozó, felelős lesz a beszállítója esetleges köztartozásáért. A kormányzat reményei szerint újabb szöget ver a feketegazdaság koporsójába, a vállalkozások szakmai és érdekképviseletei túlzottan nem lelkesek.
Vágólapra másolva!

A jövő évi adómódosításokról szóló törvény szerint a fizetési korlátozás a havi 100 ezer forint nettó összeget meghaladó valamennyi kifizetésre vonatkozik majd. A köztartozás hiányát 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolással kell alátámasztani.

Együttes adóigazolás bemutatást követeli meg a törvény, amely nem csak az adóhatósági, hanem a vámhatósági befizetési kötelezettségek mérlegét is tartalmazza. Az igazolás kiállítását ugyanakkor egy helyen, az adóhatóságnál kell majd kérni, és az APEH szerzi be a vámtartozással kapcsolatos adatokat. A kérelmet - a minél egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés érdekében - elektronikus úton is be lehet majd nyújtani, ráadásul az igazolás kiállításáért illetéket sem kell az ilyen esetekben fizetni.

Alapvetően közgazdasági kérdésről van szó, ezért nem jó, hogy a kormány mindenképpen jogszabályi változásokkal próbálja a fekete gazdaságot visszaszorítani - fogalmazott lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Sajnos ez a változás a tisztességes vállalkozók adminisztrációs terheit növeli, és nem old meg semmit. Nem életszerű döntés, hiszen a problémát így a gyökerénél nem lehet megváltoztatni.

A tartozás a fővállalkozótól is behajtható

Nullás igazolás hiányában a vállalkozó köteles lesz visszatartani a kifizetést. Ha ezt nem teszi meg, a kifizetés erejéig felelőssé tehető az alvállalkozó esetleges köztartozásaiért. A felelősség az alvállalkozói láncolat minden pontján fennáll, ahol közpénzből fizetnek - áll a törvénytervezethez fűzött szakmai előterjesztésben. Ez azt jelenti, hogy nem csak az ajánlattevővel szerződő alvállalkozókat, hanem a közbeszerzés megvalósításában résztvevő összes alvállalkozót egyaránt terheli. Ha a kifizetéshez csatolt adóigazolás tartozást mutat, az APEH intézkedik a követelés lefoglalásáról. Ezt követően pedig már csak a köztartozás feletti összeget lehet az alvállalkozónak átutalni.

Kapcsolt vállalkozási viszonyban álló vállalkozások esetén - a tulajdonosi, irányítási viszonyok összefonódása miatt - a közbeszerzési eljárásban közvetlenül résztvevő vállalkozások mindegyikét egyetemlegesen felelősség terheli majd. Az alvállalkozói lánc végén szereplő cégek ugyanis sokszor eltűnnek vagy fizetésképtelenné válnak, a felszámolás, illetőleg a csődeljárás során pedig az őket terhelő köztartozások sokszor alig-alig térülnek meg.

A tájékoztatás elmulasztása bírságolással jár

Már a szerződéskötésekor tájékoztatni kell ezért az alvállalkozót arról, hogy a vállalkozói szerződés közbeszerzés közvetlen megvalósításához kapcsolódik. A tájékoztatási kötelezettség értelemszerűen az alvállalkozókat is terheli saját beszállítói felé. Ez az előírás biztosítja, hogy a vállalkozók (alvállalkozók) minden esetben tudomással bírjanak arról, hogy közbeszerzés teljesítésében működnek közre, azaz az őket megillető vállalkozói díj közpénzből származik.

A tájékoztatás elmaradása esetén azonban nem lehet vissztartani köztartozással kapcsolatos pénzt. Ugyanakkor annak a vállalkozónak, aki nem tudja, hogy közbeszerzés teljesítésében vesz részt, nem keletkezhet helytállási kötelezettsége sem. A tájékoztatás elmulasztása tehát a költségvetés szempontjából komoly pénzügyi következményekkel járhat. Éppen ezért annak megsértése esetén a vállalkozó a kifizetés összegének a 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Elektronikus adóigazolás

Nem csak a közbeszerzések kapcsán, hanem általánosságban is lehetővé teszik a jövőben, hogy valamennyi adóigazolás iránti kérelmet (általános, nemleges, együttes adóigazolás) elektronikus úton nyújtsa be az érintett az adóhatósághoz. Ilyenkor az APEH is elektronikus formában állítja ki az igazolást, és küldi meg a kérelmezőnek.

Jövőre megszűnik az együttes igazolással kapcsolatos korlátozás, miszerint az csak a közbeszerzési eljárással összefüggésben kérhető. Januártól az adózó bármely esetben, amikor adóigazolásra van szüksége, együttes igazolás kiállítását is kérheti. Nem csak a közbeszerzések kapcsán érvényesül az a szabály, hogy a kérelmet kizárólag az adóhatósághoz kell benyújtani, a kiállításáért azonban - a közbeszerzéshez megkívánt igazolás kivételével - dupla illetéket kell fizetni. Az együttes igazolást ugyanis illetékfizetési szempontból továbbra is két kérelemnek tekinti a törvény.

Klasszikus este annak, hogy majd az élet fogja bebizonyítani, mennyire volt hasznos a nullás igazolásról szóló döntés - magyarázta az [origo]-nak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Félő azonban, hogy csak a vállalkozók adminisztrációs terhei nőnek, hiszen órák alatt biztos, hogy nem kapnak majd ilyen igazolást. Dávid Ferenc szerint sokkal jobb lett volna, ha kiderül végre a rendes élő munka költsége. Hiszen az építőiparban van jelenleg a legtöbb gond és nem tudjuk, hogy a nullás papír a legalkalmasabb ezk megoldására.