"Kiágyazódik" az ország a világgazdaságból

Vágólapra másolva!
Magyarország négy hellyel hátrébb, a 24. helyre került azon a listán, amely azt mutatja, hogy az adott ország mennyire ágyazódott be a nemzetközi gazdaságba - derül ki az amerikai Foreign Policy Magazin és az A. T. Kearney tanácsadó cég közös felméréséből.
Vágólapra másolva!

A lista élén változatlanul Szingapúr áll, majd Hongkong és Hollandia következik. Az első tízben egyedüli kelet-európai országként Észtország található a 10. helyen. Magyarországot megelőzve Csehország a 19., Szlovénia a 20. pozíciót foglalja el.

A visegrádi országok közül Szlovákia a 32., Lengyelország a 41. helyre került. A 72 országra kiterjedő vizsgálatban az utolsó Irán, előtte India, illetve Algéria áll.

Az indexet a kutatók a gazdaság és a személyek nemzetközi integrációja, a technológiai kapcsolódás, illetve a nemzetközi politikai aktivitás alapján állították össze. A 72 ország adja a világ lakosságának 97, hazai össztermékének 88 százalékát.

Az idei listán az első 20 ország között 13 európai szerepel, többsége kis állam. Ez azt jelzi, hogy a kisebb országok a globalizáció igazi győztesei, de rá is vannak kényszerülve, hogy jobban bekapcsolódjanak a nemzetközi kereskedelembe és megnyissák piacaikat a külföldi tőke előtt.

Érdekesség, hogy az idei lista első negyven helyezettje - Hollandia kivételével - mind visszacsúszott néhány helyet.