Megszoktuk a kamatadót

Vágólapra másolva!
A kamatadó bevezetése tavaly alaposan átalakította a lakossági megtakarítások szerkezetét. Az idén már közel sem következett be ekkora változás. Most csak minimális átrendeződés volt, folytatódik a befektetési alapok részesedésének lassú, de folyamatos emelkedése - közölte Lukácsi Zoltán, a CIB lakossági marketing főosztályának vezetője.
Vágólapra másolva!

A lekötött betéteken belül jelentősebb volt a lejáratok közötti mozgás. A várakozásaiknak megfelelően csökkent az éves és éven túli lejáratok súlya, de ezt sikerült a hat hónapos betéteikben megtartani, és nem vándorolt rövid, 2-3 hónapos betétekbe - írja a Napi Gazdaság

Úgy tűnik - hangsúlyozta Lukácsi -, hogy ezeket a kamatadót megjárt ügyfeleket sikerült rászoktatni a távlatosabb gondolkodásra és megszerettetni velük a hosszabb futamidejű lekötéseket. Hasonló folyamatról számolt be a Raiffeisen lakossági üzletágának vezetője, Molnár Tünde. A nyáron forduló betéti állomány jelentős részét itt is 6 hónapos betétben helyezték el ügyfeleik.

A K&H Banknál az előzőekkel ellentétben az idén az állomány döntő többsége a 90 napnál rövidebb futamidőt gyarapította. A Budapest Banknál (BB) jelenleg szintén a rövidebb futamidők kedveltebbek. Sztanó Imre lakossági üzletágvezető elmondta, hogy az Erste Banknál tavaly augusztus végén a 12 havi betétek aránya 12 százalék volt, ez az arány mára már 5 százalék alá csökkent.

Az ügyfelek nagy része a három hónapos futamidejű betéteket választotta a hosszabb futamidő helyett, elsősorban annak köszönhetően, hogy az Erste Banknak 3 havi akciós betéti ajánlatai vannak, voltak. Az UniCreditnél jelentős változást nem tapasztaltak, úgy tűnik megszokta a lakosság a kamatadót.