A Fitch stabilra javította a magyar kilátást

Vágólapra másolva!
A leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza hétfőn a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings, amely szerint ma már "nagyobb a bizalom az iránt", hogy a kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkentési céljait.
Vágólapra másolva!

A Fitch illetékes igazgatója szerint ugyanakkor változatlanul vannak teljesítési kockázatok a választások közeledtével, elemzői vélemény szerint pedig nem várható jelentősebb forintpiaci hatás a lépéstől, mivel a piac eddig is jórészt hitelesnek fogadta el a konszolidációs programot, a tényleges osztályzatjavítás pedig még valószínűleg jó ideig várat magára.

A Fitch kevesebb mint egy éven belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely - a besorolások módosítása nélkül - negatívról stabilra javítja vissza a magyar kilátást, vagyis leveszi a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését. Tavaly decemberben a Standard & Poor's ugyanezt tette, a konszolidációs erőfeszítések melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzatjavítást rendszerint a kilátás pozitívra javítása előzi meg.

A Fitch tavaly szeptemberben rontotta negatívra a nála közepes befektetői "BBB plusz" hosszú távú magyar devizaadósi osztályzat, valamint a hazai valutában kiadott szuverén adósság "A mínusz" besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy az akkori belpolitikai fejlemények hatására megnőtt a kockázata "a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának". A Fitch tavaly szeptemberi kilátásrontása után mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's Investors Service - negatív volt a magyar adósosztályzat kilátása, ma már azonban mindegyiküknél stabil.

A kilátásjavításhoz - és az osztályzatok ezzel egy időben bejelentett megerősítéséhez - fűzött hétfői londoni elemzésében a Fitch kiemelte: jóllehet a kormányra továbbra is politikai nyomás nehezedik a konszolidációs program lassítása, vagy éppen visszafordítása végett, mégis úgy tűnik, hogy az idén sikerül a GDP-érték 6,3 százalékáig mérsékelni az államháztartási hiányt, ami jó helyzetet teremt a jövő évi cél teljesítéséhez is. Ed Parker, a Fitch európai szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója Londonban azt mondta: az elsődleges változás a kormány által elért jó haladás a költségvetési konszolidációban. Parker szerint a Fitch arra számít, hogy az általa 6,3 százalékra várt idei ESA-hiányt 2008-ban sikerül 4,3 százalékig tovább csökkenteni.

A háznak viszont továbbra is vannak kételyei azzal kapcsolatban, hogy a kormány teljesíteni tudja-e 2009-es és 2010-es költségvetési céljait, tekintve a kormánypártok alacsony népszerűségét, az akkor már közelgő választásokat, és azt, hogy Magyarországon "hosszú múltja van a választások előtti populista (költségvetési) expanziónak". A Fitch vezető szakértője szerint ugyanakkor teljesen valószínűtlen, hogy a 2010-es választások előtt ugyanolyan mértékben felduzzadjon a költségvetési hiány, mint 2006-ban, amikor - szavai szerint - a GDP-arányos deficit "már 11 százalék felé tartott", mielőtt a kormány belekezdett a korrekcióba. Mindazonáltal megvan annak az egyértelmű kockázata, hogy a költségvetési konszolidáció leáll, sőt visszafordul a választások előtt, és ha ez bekövetkeznék, az ismét nyomás alá helyezné a magyar adósbesorolásokat, mondta hétfőn Londonban Ed Parker.

A Fitch által bejelentett kilátásjavítás várható piaci hangulati hatásairól Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési csoport közép-európai közgazdásza azt mondta: értékelési szempontból a hitelminősítői lépésnek jó eséllyel nincs túl nagy súlya, mert a piac eddig is kedvezően állt hozzá a magyar konszolidációs programhoz, és piaci szereplők feltételezik, hogy a kormány legalább a következő egy évben elkötelezett marad e program mellett. Ezt a piaci vélekedést tükrözi a kockázati hozamfelár-görbe alakulása és a viszonylag stabil forint, ehhez képest sok újdonságot a Fitch lépése nem jelent a piaci szereplőknek, mondta az elemző.