Gyurcsány segítségét kérik a bioetanolosok

Vágólapra másolva!
A hazai bioetanol-ipar megingott kormányzati támogatásának visszaszerzésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közbenjárását kérte hétfőn nyílt levelében a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ); az ágazat vitatott kérdéseinek tisztázására kerekasztal-beszélgetést kezdeményez. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy a miniszterelnök részt vesz-e a kerekasztal-beszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A nyílt levélben az MBSZ nehezményezi, hogy a kormány készülő megújuló energia stratégiája és klímastratégiája sem számol érdemben a bioetanollal. Ezenkívül az európai uniós pályázatokban vagy elhalasztják, vagy törlik a bioüzemanyagokkal kapcsolatos jogcímeket. A szervezet úgy véli, hogy az Európai Unióban kevés tagállam rendelkezik jobb etanolgyártási adottságokkal és exportképességekkel, mint Magyarország. A szövetség felhívja a kormányfő figyelmét, hogy a bioüzemanyagok bekeverése mindegyik európai uniós tagállam számára kötelező.

Ha nem születik döntés idejében, Magyarország mellett elrobognak a versenyképességet a megfelelő időben biztosító tagállamok, "mi pedig maradunk az olajfüggő, környezeti ártalmaknak fokozottan kitett közép-kelet-európai állam" - áll a levélben.

A szervezet szerint a témában sok téves információ jelenik meg, sok esetben egyértelműen üzleti érdekek által vezérelve. A zűrzavart jól mutatja, hogy különféle minisztériumok és hatóságok képviselői időnként egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek. A bizonytalanságok miatt a kockázatok vállalhatatlanok mind a befektetők, mind a bankok számára, így a projektek nem finanszírozhatók.

Az MBSZ az ügyek tisztázása érdekében november 15-ére kerekasztal-beszélgetést szervez, amelyre a kormány képviselőin kívül agrár-érdekképviseleteket, beruházó cégeket, pénzügyi befektetőket, üzemanyag-forgalmazókat, zöldszervezeteket, kutatókat és gépjármű-forgalmazókat hívott meg.