Már nem javasol adócsökkentést az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Csak politikai figyelemfelkeltés és nem egy gazdaságpolitikai stratégia része az SZDSZ hétfőn visszavont adócsökkentési terve - mondta az [origo]-nak Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Szerinte a párt ezzel a javaslattal elsősorban saját választóinak jelzi, hogy fenntartásokkal fogadja el a jövő évre tervezett költségvetést.
Vágólapra másolva!

A közgazdászprofesszor úgy véli, hogy a hely és az alkalom is jelzi, hogy inkább politikai taktikázásról van szó és nem gazdasági célú stratégiai lépésről. Az SZDSZ ugyanis már a lezárt költségvetési tárgyalások után tette meg adó-, és kiadáscsökkentési javaslatát, míg korábban minden évben megszavazta a kormány jelentős kiadásbővítő javaslatait.

Csaba László ezért úgy véli, hogy az SZDSZ javaslata csak politikai figyelemfelkeltés, amivel elsősorban a saját választóinak jelzi, hogy csak fenntartásokkal fogadja el a kormány jövő évi költségvetési tervét. Javaslatai pedig egyáltalán nem veszélyeztetik a kormány költségvetési elképzeléseit.

A közgazdászprofesszor egyetért az SZDSZ-szel abban, hogy a jövő évi költségvetés kiadásaiból 74 milliárd forintot le lehet faragni. Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a liberális párt által javasolt tételek a költségvetés 0,5 százalékát sem érik el. Szerinte ilyen arányú megtakarítási lehetőséget minden költségvetésben könnyen lehet találni. Csaba László úgy véli, hogy az SZDSZ most morzsákkal foglalkozik.

Megvalósíthatónak, ám gazdasági szempontból jelentéktelennek tartja az SZDSZ adó-, és kiadáscsökkentési javaslatát Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a felvetést a liberális párt politikai célból tette és koalíciós partner is politikai célból vetette el.

A szakértő úgy véli, az SZDSZ felvetései reálisak és megvalósíthatóak, de érdemi hatást nem gyakorolnának a magyar gazdaságra. Ahhoz ugyanis az adórendszer jelentősebb átalakítására van szükség. Erre azonban szerinte nincs lehetőség. A kormány ugyanis már egyszer próbálkozott az adórendszer átalakításával, ám az a próbálkozás is elbukott és az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor bukásához vezetett.

Török Zoltán úgy véli, hogy a liberális párt csak azért javasolta az adócsökkentést és mutatott szociális érzékenységet, mert keresi és szeretné megmutatni saját arcát, valamint szerepelni akart a politikai porondon és a médiában.

Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen jelezte, hogy pártja 74 milliárd forint kiadáscsökkenést javasol az állami intézményeknél, ami fedezete lenne egy 55 milliárd forintos adócsökkentésnek és egy 8 milliárdos kiadásnövekedésnek.

A szabad demokraták azt javasolták, hogy a 18 százalékos adósáv értékhatárát 1,7 millió forintról emeljék fel 1,9 millióra, emellett tárgyalni akartak a civil és egyháztámogatás átalakításáról, valamint rászorultság alapú családi pótlékról is.

A szocialista pénzügyminiszter azonban a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén úgy vélekedett, nincs ekkora tartalék a költségvetési tervben. Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfőn visszavonta a javaslatot.

Az SZDSZ-frakció azonban továbbra is úgy véli, hogy körülbelül 60 milliárd forintos mozgástér van a költségvetés kiadási oldalán. Kóka János hétfőn közölte, hogy vasárnap este a koalíciós pártok megállapodtak arról, hogy az adóegyszerűsítésre és az értékalapú ingatlanadó bevezetésének lehetőségére vonatkozó szabályozás maradjon meg az adójavaslatok között.

Az SZDSZ elnöke hétfőn hangsúlyozta, hogy a kormány korábban elkötelezte magát az értékalapú ingatlanadó mellett, most viszont úgy értesült, az MSZP-frakció e döntés mögül ki akar hátrálni. Ezért a liberálisok azt kérték koalíciós partnerüktől, a szocialista frakció hétfői ülésen tartson ki az erről szóló kormányzati javaslat mellett.

[origo]/MTI