Az unió gazdaságát is lassítja a pénzügyi válság

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió gazdasági növekedése a 2007-es 2,9 százalékról várhatóan 2,4 százalékra csökken 2008-ban és 2009-ben egyaránt - közölte az Európai Bizottság pénteken közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A mérséklődés a pénzügyi piacok erőteljes ingadozásának hatására következik be, az ingadozás ugyanis szigorúbb finanszírozási feltételekhez és nagyobb bizonytalansághoz vezetett - közölte az intézet.

Az euróövezetben 2,6 százalékról 2008-ban 2,2 százalékra, 2009-ben 2,1 százalékra mérséklődik a növekedési ütem.

A még mindig kedvező globális gazdasági környezet és a szilárd alapok miatt az előrejelzések tavaszhoz képest mindkét területen csupán 0,3 százalékponttal romlottak. Különösen az év korábbi időszakában a növekedés hajtóerejévé vált magánfogyasztás esetében várható további kedvező ütemű növekedés, amelyet a foglalkoztatás viszonylag stabil növekedése is erősít.

A 2007 évi stabil első félév után a mérséklődés jellemző, részben a pénzügyi piacok ingadozásával magyarázhatóan, bár a konjunktúraciklus tetőpontja valószínűleg már a nyári nehézségek előtt bekövetkezett.

Miután 2006-ban már létrejött 3,5 millió új munkahely, az EU egészében a 2007-2009-es időszakban további 8 millióval lehet számolni, ami hozzájárul ahhoz, hogy az uniós munkanélküliség aránya 2009-re 6,6 százalékra csökkenjen.

Részben ennek a gazdasági fellendülésnek köszönhetően a tagállamok 2007-es költségvetési hiánya az előrejelzések szerint átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 1,1 százalékára, az euróövezetben pedig 0,8 százalékára csökken, ami több évre visszatekintve a legalacsonyabb. Ebben az évben a strukturális hiány esetében is várható kisebb mértékű javulás, bár ezután a költségvetési konszolidáció megáll.

A következő negyedévekben a magasabb nyersanyagárak miatt várhatóan növekszik az infláció, amely azonban 2008 közepére körülbelül 2 százalékra esik vissza az euróövezetben.

A nyáron a pénzügyi piacokon tapasztalt erőteljes ingadozás, az USA gyengülő konjunktúrája és a folyamatosan emelkedő olajárak miatt kétségtelenül kedvezőtlenebbek a kilátások. Ebből következően tovább mérséklődik a gazdasági növekedés, és a lassulás kockázata egyértelműen nagyobb.

Az erős világgazdasági növekedésnek és a szilárd gazdasági alapoknak köszönhetően azonban a negatív hatás korlátozott maradhat. Ami az árakat illeti, az infláció mérsékelt marad, de a kockázat továbbra is fennáll - nyilatkozott Joaquín Almunia, gazdasági és pénzügyi biztos.

A Bizottság központi előrejelzése szerint a pénzügyi válság fokozatosan megszűnik, bár időközben érzékelhetően csökkent a befektetők kockázatvállalási hajlandósága és szigorodtak a finanszírozási feltételek. A beruházások alakulása eddig dinamikusnak bizonyult, de a jelenlegi szakaszban mérséklődhet, nem utolsósorban az építési beruházások néhány tagállamban tapasztalható erőteljes visszaesése miatt. A magánfogyasztás megélénkült és a kedvező foglalkoztatási kilátások fényében a növekedés fő hajtóerejévé válik, feltéve, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is megmarad.