Egekbe szökhetnek az élelmiszerárak

Vágólapra másolva!
Világszerte csökken a gabonakéslet és emiatt árrobanás következhet be az élelmiszerek árában - áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentésében.
Vágólapra másolva!

A FAO megalapozottnak nevezte az élelmiszerárakkal kapcsolatos aggodalmakat. A magas gabonaárak ugyanis rengeteg élelmiszer árába gyűrűznek be, a hústól a kenyéren és a tésztákon át a tejig - írja a Világgazdaság.

A legtöbb gabonaféleség kínálata szűkül, miközben a kereslet folyamatosan emelkedik. A gabonakészletek már az idei szezon kezdete előtt is alacsonyak voltak, és az ez évi termés semmiképpen nem elég a növelésükre - egyes szakértők egyenesen azt jósolják, hogy tavaszra 32 éve nem látott alacsony szintre süllyednek a világ gabonakészletei.A kőolajár emelkedése ráadásul tovább drágítja a gabonaféleségeket - figyelmeztet a FAO.

Magyarországon a tavalyinak a kétszeresére, tonnánként 50-60 ezer forintra nőttek, és az árrobbanás - az aszály és a tavaszi fagyok kártételeivel együtt - jelentős élelmiszerár-emelést okozott. Szakértők szerint az idei drágulási hullámon túl vagyunk, az év végéig már csak kisebb korrekciók lehetnek.

Az FVM nem tartja valószínűnek, hogy az árnövekedést most gerjesztő gabonaféléknél jövőre újabb drasztikus drágulás következne be. Így az agrártárca legfeljebb 10 százalékos hazai élelmiszerár-emelkedést vár 2008-ban, ami nem veszélyeztetné az inflációs célokat - mondta Gőgös Zoltán államtitkár.

A FAO ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy míg a korábbi globális agrárválságok általában viszonylag hamar lecsillapodtak, most elhúzódó krízisre kell felkészülni, mert Kína, India és más feltörekvő országok egyre több élelmiszert igényelnek, és a világ sok országában tovább támogatják a bioüzemanyagok termelésének növelését is. Utóbbit az ENSZ élelmezésügyi különleges megbízottja "az emberiség elleni bűncselekmények" nevezte néhány hete - olvasható a Világgazdaságban.

Michel Barnier francia mezőgazdasági miniszter néhány napja azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a közelmúltban rekordszintre ugrott alapvető mezőgazdasági termények ára továbbra is magas marad, mert "a kínálat tartósan elégtelen a kereslethez viszonyítva".

Mindennek legfőbb áldozatai Fekete-Afrika országai lesznek, ahol az éhínség fokozódásával kell számolni. Az emelkedő élelmiszerárakat azonban - ha nem is ilyen súlyos következményekkel - világszerte megérzik a fogyasztók - írja a Világgazdaság.