Vágólapra másolva!
Piackutatók véleménye szerint 2007-ben is folytatódott a hazai élelmiszer-kereskedelem koncentrációja, bár ennek alig van jele. Elsősorban a forgalom centralizálódik, de elvétve akadtak láncfelvásárlások is a magyar hálózatokon belül.
Vágólapra másolva!

Még nem kezdődött el a valódi élelmiszer-piaci koncentráció, a kézzelfogható átrendeződés nagyjából 2010-re várható Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója szerint. Ez is elsősorban forgalmi jellegű centralizáció lesz, mert 2008-ban az idei évhez képest több kisbolt szűnik meg - feladva a küzdelmet -, forgalmi részarányuk a diszkontoknál, a hipermarketeknél vagy a szupermarketeknél csapódik le. Kozák nem vár kívülről jövő céget, de mint mondja, egy-egy nemzetközi döntés természetesen bármikor felülírhatja a prognózist.

Bár szemmel láthatóan koncentrációs kényszer mutatkozik a magyar élelmiszer-kereskedelmi piacon, az itt lévők akvirálására sem számít, ugyanis csak azért, mert 2007-ben gyengélkedik a szektor, a multik nem változtatnak a korábban kialakított közép- és hosszú távú fejlesztési elképzeléseiken. Vagyis ők tovább folytatják az előre kialakított ütemű terjeszkedésüket.

Kozák Ákos véleménye szerint 2008 második felére már normalizálódik az élelmiszer-kereskedelmi piac, ugyanis mutatkoznak a növekedés jelei, ami szertefoszlathatja a cégfelvásárlásokról és akvizíciós tervekről szóló elképzeléseket.