NFÜ: 780 millió forint támogatást rendelt vissza

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007 első három negyedévében 46 esetben rendelt el szabálytalansági vizsgálatot a 10 ezer euró feletti támogatások kifizetésénél, 29 ügyben állapított meg szabálytalanságot, 13 esetben szabályos volt a forrásfelhasználás, 4 ügy vizsgálata még folyamatban van - közölte az ügynökség. A 29 szabálytalan forrásfelhasználás lezárásaként szeptember végéig 780 millió forint támogatás visszafizetését rendelte el.
Vágólapra másolva!

Az NFÜ tájékoztatása szerint az ügynökség - az előírásoknak megfelelően - a 10 ezer euró feletti támogatás felhasználását ellenőrző 46 szabálytalansági vizsgálatot jelentette az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának.

Az elkövetett szabálytalanságok egy részében a kedvezményezettek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében nem valósították meg azt. Típushiba volt a pénzügyi nyilvántartás hiányossága és a támogatási szerződéstől való eltérés. Számos esetben megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy nem elszámolható költségeket próbáltak meg elfogadtatni.

A vizsgált esetek során egy csalást is feltártak. A projekteket megvalósító cégeknek közös volt a tulajdonosa, aki saját cégei között számlázott, vagy már megvalósult beruházást az uniós források terhére próbáltak újra kifizettetni.

Az NFÜ tájékoztatása szerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter vizsgálatot rendelt el a sajtóban megjelent szabálytalanságok miatt a harmadik negyedévet követően.

A Disco Magic Kft. pályázatának helyszíni ellenőrzése alapján a szabálytalanság gyanúja megalapozottnak tűnik, ezért a NÜF október 29-én megindította a szabálytalansági eljárást. Az eljárás lefolytatásának határideje 45 nap, az eredményről az ügynökség december 13-án tájékoztatni fogja a közvéleményt.

A hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárás folyik a dögei önkormányzat iskola-felújítási beruházása ügyében. A község ugyanis 2005-ben a regionális operatív program keretéből 225 millió forint értékű támogatást kapott. A nyomozásról a büntető eljárás szabályai szerint az ügyészség adhat érdemi tájékoztatást.

Az Exist Kft és a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal által megkötött, pihenőpark és sportpálya kialakításáról szóló, nem uniós forrásokat érintő támogatási szerződéssel kapcsolatban a Bajnai Gordon miniszter újbóli helyszíni ellenőrzést rendelt el, valamint tájékoztatást kért az ellenőrzésért és kifizetésért felelős hatóságtól, a Magyar Államkincstártól.

A kincstár ismételten megállapította, hogy a vállalkozás az akkor hatályos jogszabályoknak, illetve a megkötött szerződésnek megfelelően járt el, és teljesítette a vállalt kötelezettségeket. A projekt vizsgálatainak tapasztalatai igazolják azt az igényt, hogy a hazai támogatási eljárást közelíteni kell a sokkal szigorúbb uniós eljárásrendhez.