Az OMV "felfedte kártyáit"

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj-és gázipari társaság 40 százalékkal növelte a harmadik negyedévben adózott eredményét a magas olajárak, a Romániában felfutó földgázkitermelés és a befektetések kedvező megtérülése jóvoltából - jelentette be a társaság csütörtökön. A társaság vezérigazgatója megerősítette, hogy változatlanul törekszenek a OMV és a Mol egyesítésére.
Vágólapra másolva!

A szeptember végén záruló harmadik negyedévben az adózott eredmény 40 százalékkal 517 millió euróra növekedett, az üzemi eredmény pedig 15 százalékkal 625 millió euróra emelkedett. Az év eddig eltelt időszakában az adózott eredmény 22 százalékkal 489 millió euróra nőtt, szemben az egy évvel korábbi 401 millióval, és jelentősen felülmúlta a szakértői várakozásokban szereplő 415 millió eurós értéket.

Wolgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója közleményében a társaság stratégiája sikereként értékelte az erős háromnegyedévi eredményt, és ennek az európai növekedési lehetőségek kihasználására épülő stratégiának a következetes folytatását ígérte.

Mint közölte, e stratégiát egészítené ki az OMV és a Mol egybevonása, amely jelentős szinergiahatást hozna és mindkét cég részvényesei számára előnyös lenne. "Az OMV igazgatótanácsa kész lenne 32 ezer forintos részvényenkénti ajánlatot tenni a Mol részvényeseinek, ha megszűnnének a technikai akadályok, vagyis a Mol alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlátozás és a Mol menedzsmentjének a Mol részvények feletti tényleges ellenőrzése"- mondta.

Rutterstorfer szerint az OMV ezzel felfedte kártyáit és a döntést a Mol részvényeseire bízza. " A Mol részvényeseivel folytatott számos megbeszélésen azt tapasztaltuk, hogy terveink döntően megértésre találtak" - közölte.

A harmadik negyedévben az OMV az egy részvényre jutó eredményt 40 százalékkal 1,73 euróra növelte. A részvények szerdán a bécsi tőzsdén 0,5 százalékkal 49,7 euróra emelkedtek a záráskor. A társaság árbevétele a harmadik negyedévben 6 százalékkal 5,139 milliárd euróra nőtt, az év első kilenc hónapjában pedig 4 százalékkal 14,314 milliárd euróra emelkedett.

Jelzésértékű számok

A két cég negyedéves eredményei nem befolyásolják az OMV Mollal kapcsolatos egyesülési szándékát - mondta el az [origo]-nak Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák olajvállalat vezérigazgatója. Ennek ellenére a számok jelzésértékűek, amelyek jól mutatják a cégek fejlődési folyamatait, a Mol esetében pedig nem éppen pozitív ez a jel - tette hozzá Ruttenstorfer. A vezérigazgató szerint az eredményekből az olvasható ki, hogy itt az ideje az erők egyesítésének.

Forrás: [origo]
Ruttensdorferéknek még nem sürgős

Ruttenstrofer egyébként bővebben nem kívánta kommentálni a magyar vállalat eredményeit, de azt ezúttal is megjegyezte, hogy a tervezett egyesülés nemhogy csökkentené, de egyenesen növelné a cégek értékét. A vezérigazgató szerint az ügylettel mindenki nyerne, és azt mondja, az OMV-nek továbbra is van 2-3 éve az ügylet nyélbe ütésére. Persze, erre akár hamarabb is sor kerülhet, amint a számok mutatják - tette hozzá.

A Mol egyik legnagyobb kisebbségi részvényese, a londoni Centaurus Capital alap panasszal fordult az Európai Bizottsághoz, mert szerinte a magyar társasági törvény tervezett változásai - amelyek a Molnak különleges védelmet biztosítana a külföldi felvásárlásokkal szemben - korlátoznák a tőke szabad mozgását. Az OMV-vezér szerint ez szintén az ő véleményüket húzza alá, és újabb bizonyíték arra, hogy a gazdasági protekcionizmus kora lejárt.

Azon kérdésünkre, hogy az OMV-nak van-e alternatív forgatókönyve arra az esetre, ha az egyesülés végül meghiúsul, az osztrák cég első embere azt válaszolta, az OMV stratégiájának csak a csúcsa a Mollal való egyesülési szándék, ezen kívül az egyes részterületeken más növekedési lehetőségeket is vizsgálnak. Ruttenstorfer szerint az mindazonáltal az egyesülést most csak a Mollal tudják elképzelni.

[origo]/MTI