Több román dolgozhat Magyarországon

Vágólapra másolva!
Jövő januártól már csak a szakképzetlen román munkásoknak kell munkavállalási engedélyt kérniük a magyarországi munkavállaláshoz, igaz, csak azoknál a foglalkozásoknál, amelyek eddig nem szerepeltek a könnyített munkavállalást lehetővé tevő, több mint kétszáz szakmát számláló listán - olvsható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A nagyszebeni magyar-román közös kormányülésen született döntés értelmében 2008-tól hazánk korlátozások nélkül megnyitja munkaerőpiacát a Romániából érkező felsőfokú, középfokú, alapfokú végzettséggel és szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező munkavállalók előtt. A szezonális foglalkoztatás esetében ugyancsak eltekint majd a munkaügyi hivatal a munkaerő-piaci helyzet vizsgálatától. Vagyis a jövőben, Romániából érkező a legtöbb munkavállalónak csak jeleznie kell a munkavállalás tényét, de nem kell majd az engedélyezési procedúrát végigcsinálnia. A regisztráció elmaradása azonban továbbra is szankcionálható lesz. A döntés megszünteti a régi EU-tagállamok polgáraival szemben fenntartott kvótákat, de továbbra is fenntartja az unió tagországaiból érkező szakképzetlen munkavállalók esetében az engedélyezési eljárást.

A kormány ígéretet tett Romániának a teljes piacnyitásra is, ezt azonban a foglalkoztatási folyamatok kedvező alakulásához kötötte. A munkavállalási korlátozások mérséklését az egyre nagyobb hazai szakmunkáshiánnyal indokolták, egyes ágazatokban és régiókban már a gazdasági fejlődés akadályát jelenti. A döntésben nyilván az is szerepet játszott, hogy Ausztria a múlt héten jelentette be: januártól további ötven, Magyarországon is hiányszakmának minősülő foglalkozásban könnyít az eddig fenntartott munkavállalási korlátozáson.