Pozsony és Bécs közelebb

Vágólapra másolva!
Az osztrák-szlovák határnál, az ausztriai Köpcsény (Kittsee) határátkelőnél hétfőn megnyitották a Nordostautobahn 22 kilométeres szakaszát - ezzel Bécset és Pozsonyt teljes egészében autópálya köti össze. A forgalom számára kedd reggel fél nyolckor nyílik meg az új közlekedési útvonal.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes megnyitón az osztrák kancellár és a szlovák kormányfő mellett a közlekedési miniszterek és tartományi elöljárók vettek részt. A megnyitón a politikusok hangsúlyozták: az új szakasz jelentősége nem elsősorban a két város közti menetidő rövidülésében, hanem a térség fejlődésének gyorsításában áll.

A Nordostautobahn hároméves építési munkálatai során az eredetileg 182 millió euróra becsült költségeket sikerült 146 millió euróra csökkenteni.

Az autósok az új pályaszakasz megnyitásával az eddigi 50-60 perc helyett 45-50 perc alatt juthatnak el az egyik fővárosból a másikba, a menetrendszerű buszjáratok menetideje pedig fél órával rövidül.

A szakasz megnyitásával az osztrák autópálya- és gyorsforgalmiút-rendszer 2103 kilométerre nőtt, egymillió lakosra 254 kilométerre. Ezzel az unióban az egyik legjobban ellátott ország: Ciprus és Luxemburg után a harmadik.