Már az oroszok is tartanak a Gazpromtól

Vágólapra másolva!
Az orosz energiarendszer ellen kíván állni a Gazprom törekvésének, hogy jelentős szeletet kihasítson magának az orosz áramszektorból és ezzel meghiúsítsa az átfogó reformterveket az ágazatban - mondta Anatolij Csubajsz, az az orosz villamos művek vezérigazgatója. A Gazprom már megszerezte az ellenőrzést a legfontosabb áramtermelő cégek fölött.
Vágólapra másolva!

Az orosz Egységes Energiarendszer (EESZ) reformjának keretében feldarabolják a vertikális monopóliumot, privatizálják a vállalatokat, és megnyitják az utat a külső befektetések előtt. A Gazprom azonban ellenőrző pakettet szerzett a legfontosabb áramtermelő cégek, így a moszkvai és szentpétervári régió áramellátását végző vállalatok fölött. Az eddig kiépített hídfőállásokat pedig további terjeszkedésre próbálja használni - írja a Napi Gazdaság.

A Gazprom februárban bejelentette, hogy e cégeket egyesíteni kívánja a Siberian Coal and Energy Company (SUEK) céggel. Ezzel egy 12 milliárd dollár értékű áramholding jönne létre, amely a fosszilis üzemanyaggal működő orosz áramtermelő kapacitás 40 százalékát tartaná a kezében. A fúzió azonban elakadt, mivel a két cég nem tud megegyezni a fúzió feltételeiről és egyelőre az orosz versenyhatóság sem hagyta jóvá az ügyletet. Az EESZ most egyesíteni kíván két moszkvai áramszolgáltató vállalatot, amelyekben a Gazpromnak 30-30 százalékos tulajdonrésze van és a vállalat többségi tulajdonát a moszkvai városi helyhatóságnak kívánja felajánlani eladásra. A Gazprom növekvő szerepe miatt csökkent a külföldi tőke érdeklődése a szektor iránt.