Lesznek még Hankook-típusú szerződések

Vágólapra másolva!
Hamarosan elérhetővé teszi a GKM az összes olyan szerződést, amilyet a koreai Hankook gumigyártóval kötött. A tárca szerint ezek hasznosak a magyar gazdaság számára, ezért a kormány folytatja az eddigi gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Az olyan, egyedi kormánydöntés alapján támogatott beruházások, mint a Hankook-féle, az ötéves monitoring-időszak alatt megtérülnek a magyar államháztartás számára, ami az üzleti életben nagyon jó eredménynek számít - hangzott el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által tartott hétfői sajtóbeszélgetésen.

Az esemény apropója az volt, hogy a GKM nemrég nyilvánosságra hozta a dél-koreai gumiabroncsgyártó céggel a Dunaújváros melletti gyárról kötött megállapodást. Jövő júniusig az összes hasonló dokumentum felkerül a tárca honlapjára, a konkrét üzleti titkok kitakarásával - ígérte Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára.

Beszállítók és háttéripar

Mint mondta, az egyedi kormánydöntés alapján odaítélt vissza nem térítendő támogatások csak olyan nagyberuházók esetében jöhetnek szóba, amelyek nem férnek bele a hazai pályázati rendszerbe, idejövetelük viszont nemzetgazdasági érdek.

A Hankook egyértelműen ilyen, hiszen a 2007-es, kiugróan magas feldolgozóipari adat egyértelműen a Hankook-üzem érdeme, az iparon belül a gumiabroncsgyártás bővül jelentősen. Ez a hatás még az exportteljesítményben is látható lesz - tette hozzá az államtitkár.

A beruházás további előnyeiről szólva elmondta, nemcsak a magas adóbevételekkel számolhatunk, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gyárnak máris sok száz magyar beszállítója van, és látható, hogy egyéb vállalkozások is települnek a helyi konjunktúrára.

A direkt támogatásból és fejlesztési adókedvezményből álló konstrukciót összességében sikeresnek tartja a minisztérium, ezért lesznek még ilyen megállapodások. Egyedi kormánydöntések alapján a magyar állam 2003 óta 80 milliárd forintnyi támogatásra vállalt kötelezettséget, a 43 megkötött szerződés mellett kéttucatnál többről jelenleg tárgyalnak. A megállapodások között nincsenek nagy eltérések - jelentette ki Garamhegyi Ábel.

A támogatási szerződések közül a Hankook-féle a legnagyobb volumenű, de a beruházások összértékéhez viszonyítva közel sem a legnagyobb részarányú. A támogatásintenzitás maximumát egyébként általában meg sem közelítik a kifizetések, és a mértékük a javuló hazai infrastruktúra miatt folyamatosan csökken - hangsúlyozta az államtitkár.

Az EB semmit sem kifogásolt

Kiemelte, Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek eddig az összes uniós jóváhagyást igénylő támogatási szerződése kommentár nélkül "átment" az Európai Bizottság ellenőrző mechanizmusán.

Kérdésre válaszolva megerősítette, ha a partner nem teljesíti valamely kötelezettségét, akkor annak gyakorlati következménye van: ha egy beruházás értéke nem éri el a vállaltat, az állami támogatást arányosan csökken. Sőt, az áfaelszámolás szabályainak változásakor az új rendszerben jobban járó cégek visszafizettek a támogatásból.

A Hankook munkaügyi szabálytalanságait firtató kérdésekre úgy reagált: az államháztartási törvény azt köti ki, hogy az egyedi kormánydöntéssel született támogatási szerződések megkötésének idején rendezettek legyenek a munkaügyi kapcsolatok. A törvény a szabályszegésnek is különböző fokozatait határozza meg.

Garamhegyi végezetül megjegyezte, a bíróság által előírt nyilvánosság, valamint a Hankook-ügy kapcsán kialakult "politikai adok-kapok" rontja a tárgyalások során a GKM pozícióit - néhány tárgyalás lelassult, egyes befektetők pedig jelezték, egyelőre kivárnak.