Több pénzt költ Európa védelemre

Vágólapra másolva!
Az EU védelmi miniszterei úgy döntöttek, hogy az ideinél csaknem egyharmaddal több pénzt, 32 millió eurót kap az Európai Védelmi Ügynökség (EDA), de a britek ellenállása miatt abban most sem sikerült megállapodni, hogy három évre előre tervezhető pénzügyi kereteket szabjanak meg a közös fegyverzetfejlesztésekhez.
Vágólapra másolva!

London szerint a hároméves költségvetés elfogadásához több biztosítékra lenne szükség az összeg célszerű elköltését illetően. A 32 millióból 6 milliót szánnak a pilóta nélküli repülőgép technológiai kifejlesztésére. A védelmi miniszterek szerint a tagországok katonai költségvetésében legkevesebb 20 százalékot kellene képviselnie az új hadfelszerelés beszerzésének - a jelenlegi 19,4 százalék helyett -, és e beszerzések minimum 35 százalékát európai együttműködési projektek keretében kellene megvalósítani.

Az Európai Védelmi Ügynökséget 2004-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy javítsa az EU védelmi képességeit - különösen a válságkezelés területén -, előmozdítsa az uniós fegyverkezési együttműködést, megerősítse az EU védelmi ipari és technológiai alapjait, hozzon létre versenyképes európai védelmi felszerelési piacot, illetve támogassa a kutatást, Európa védelmi, ipari és technológiai potenciáljának megerősítése érdekében.

A miniszterek megállapodtak abban is, hogy kutatásra és technológiai fejlesztésre a mostani 1,2 százalék helyett 2 százalékot különítenek el a tagországok védelmi költségvetéséből, és ebből 20 százalékot - vagyis kétszer akkora részarányt, mint jelenleg - európai együttműködés keretében használnak fel. Az EU-tagországok tavaly 200 milliárd eurót költöttek védelmi célokra, de katonai szakértők szerint ebből túl sok ment el a bérekre és a folyó kiadásokra.