Szegeden nyomul a Gaz de France

Vágólapra másolva!
A francia Gaz de France (GDF) is érdekelt abban, hogy beruházzon az Aradot Szegeddel összekötő gázvezeték megépítésébe. Románia és Magyarország gázhálózatának összekapcsolása mellett a Románia és Bulgária között épülő közös gázvezeték megépítésében is érdekeltek. A franciák arról azonban nem közöltek konkrét adatot arról, hogy mennyi pénzt fordítanának a projektek kivitelezésére.
Vágólapra másolva!

A Szeged-Arad gázvezeték megépítése mellett a Dél-Balkánon is invesztálna a Gaz de France, beszállna a román-bolgár hálózat összekapvsolásába. Ha ezek a vezetékek megépülnének, akkor optimizálhatnák a szolgáltatásukat és növelhetnék előfizetői portfóliójukat - jelentette ki Jean-Francois Carriere, a GDF nemzetközi divíziójának alelnöke. Közölte: csak Magyarországon 800 ezer előfizetővel rendelkeznek.

A román földgázszállítási infrastruktúrát gondozó Transgaz vezérigazgatója, Ioan Rusu elmondta, hogy a Mol vezetőivel az idén ismét asztalhoz ülnek az Arad-Szeged gázvezetékről zajló egyeztetések folytatása érdekében. A vezérigazgató szerint mindkét félnek érdeke, hogy a két ország gázhálózatát összekapcsolják, mivel vannak a gázvezeték megépítésében érdekelt kliensek. Hozzátette: jelenleg a magyar vállalattól várnak választ.

A Rompres hírügynökség emlékeztet arra, hogy a román kormány a múlt héten közleményben közölte: a Transgaz és a Mol képviselői találkozni fognak, hogy tisztázzák az Arad-Szeged gázvezeték körüli kereskedelmi és technikai részleteket. A magyar vállalat azt akarja, hogy a magyarországi szakaszon ne állapítsanak meg szállítási tarifát.

A 100 kilométer hosszú gázvezetékből 60 kilométer Románia területén menne, a Transgaz ennek már mintegy a 30 százalékát megépítette.