Rekordnyereséget hoz a kötelező átkötése

Vágólapra másolva!
Még néhány nap van hátra arra, hogy olcsóbb kötelező biztosítást köthessen az, akinek erre lehetősége van. A régi biztosítónak ugyanis december elejéig el kell küldeni a felmondást. Számolni érdemes, hiszen idén átlagosan 24 ezer forintot takarítottak meg azok, akik eddig váltottak.
Vágólapra másolva!

Már több mint 700 ezren számolták ki kötelező díjukat a biztositas.hu portálon, és e körül jár a netrisk.hu is. Ez összességében azt jelenti, hogy az egyhónapos kampányidőszakban csak a biztositas.hu portálon 1 millió ember nézheti meg, hogy melyik biztosítónál kapja a legjobb ajánlatot jövőre - mondta el az [origo]-nak Rácz István, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az idén várhatóan 650-700 ezer autós vált, aminek 35-40 százalékát bonyolíthatják le az online alkusz cégek.

Az utolsó 10 napban összesen 50 ezer új kötést vár a biztositas.hu ügyvezető igazgatója, aki elmondta: a kampány végefelé csökkennek ugyan a díjszámítások, de a kötések száma megugrik. Tavaly egyébként az utolsó 10 napban a díjszámítások 11 százalékából lett kötés, az idén viszont már most ennél a számnál tartanak, így ez az arány akár felmehet 15-20 százalékra is a záró időszakban.

Az átszerződések száma gyakorlatilag már most, a legforgalmasabb időszak előtt elérte a tavalyi - december végéig tartó - váltási szezon teljes forgalmát - közölte Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu vezetője az [origo]-val. Mind a tarifálások, mind a szerződéskötések száma két és félszerese a múlt év azonos időszakában regisztráltnak. Haraszti egyébként csak a saját portálján 120-140 ezres kötésszámot vár, ami gyakorlatilag megfelel az internetes biztosításközvetítési piac múlt évi teljesítményének, miközben versenytársak is érdemi növekedésről számolnak be.

A MÁV és a Genertel köti a legtöbb új szerződést

Az internetes alkuszoknál a MÁV Általános Biztosító Egyesület és az új direkt (fapados) biztosító, a Genertel verseng azért, hogy ki köti meg a legtöbb jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb).

A Genertelt 23 százalékuk, a MÁV egyesületet 20 százalékuk, míg az Aegont 14 százalékuk választotta a netrisk.hu portálon. A biztositas.hu-nál a MÁV egyesület vezet 23 százalékkal, a Genertel 21, míg az Aegon 14 százalékon áll.

A netrisk.hu statisztikája szerint is azt mutatja, hogy az ügyfelek egy része nem a legolcsóbb biztosítót választja. Például a Genertelnél a szerződéskötéssel végződő díjszámítások 30 százalékánál a legolcsóbb ez a biztosító, mégis csak a kalkulálók 23 százaléka köti meg vele a szerződést. A MÁV-nál ugyanez a két arányszám 23, illetve 20 százalék, míg az Aegonnál 6, illetve 14 százalék az arány. Vagyis ez utóbbi biztosítónál megfordul az arány: több mint kétszer többen köznek itt szerződést azokhoz mérten, akik számára az Aegon lenne a legolcsóbb.

Rácz István szerint a Genertel második helye azzal magyarázható náluk, hogy nyomatékosan felhívják az ügyfelek figyelmét az évközi károkozás a okozta jelentős díjemelkedésre. A Genertel egyébként azoknak olcsó, akik az utóbbi három évben nem okoztak kárt. Viszont ha jövőre kárt okoznak, úgy a kárkifizetés időpontjától - a hátralévő időre - az eredetinek akár duplájára is nőhet a díj.

Az autósok egy része azért nem választja a biztosító egyesületeket, mivel tart attól, hogy veszteség esetén pótbefizetésre kötelezhetők - véli Haraszti Zsolt. Ez azonban téves információ, hiszen utolsóként a MÁV egyesület is törölte alapszabályából a pótbefizetést.

Az átlagos díj 30 ezer forintra csökkent

Az idén váltók átlagos megtakarítása már 24 ezer forint (2006-ban ez még csak 18,5 ezer forint volt), míg az átlagos díj 30 ezer forintnál alig valamivel magasabb (2006-ban ez még 38,7 ezer forint volt) a biztositas.hu adatai alapján. Ezen a honlapon a váltók mintegy 70 százaléka új volt, ami azt mutatja, hogy a korábban már váltók díja jórészt alacsony maradt, viszont rengetegen csatlakoznak új váltóként a kedvezőbb kötelezőt fizetők táborához.

Újabb változások lesznek

Az idei évtől is életbe lépett jó néhány változás, amelyek közül néhányat mindenképpen érdemes tudni. Talán az egyik legfontosabb, hogy aki nem adja le időben kártörténeti leírását az új biztosítójának, legfeljebb A0 kategóriába sorolható vissza, a korábbi Malus 4 helyett. Ráadásul a kártörténeti igazolást már a biztosítóknak kell rendezni egymással. Fontos még, hogy aki rosszul adja meg egy adatát, azt a biztosító emiatt A0 kategóriába sorolhatja vissza, ez pedig könnyen megdrágíthatja a váltást.

Változik a kártörténeti időszak elszámolása is. Eddig ugyanis egy fél évvel eltolták a naptári évhez képest az időpontot, a júliustól júniusig tartó időszámításban viszont előfordulhatott, hogy két biztosítótól is be kellett szerezni a bonusz megállapításához szükséges papírt. Mostantól viszont januártól decemberig tart majd a kártörténet, ami megegyezik a szerződési időszakkal.