Ellenőrzik a mezőgépek vásárlóit

Vágólapra másolva!
A beérkezett kérelmek formai és tartalmi ellenőrzésén túl - helyszíni ellenőrzéseket is végez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az EU-forrásokból finanszírozott támogatások kifizetése kapcsán. A gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelt támogatások kedvezményezettjei október 1. és 31. között nyújthatták be a megítélt támogatások folyósításához szükséges kifizetési kérelmeiket az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében.
Vágólapra másolva!

Az MVH megkezdi az érintett ügyfeleinél a várhatóan december közepéig tartó helyszíni ellenőrzéseket - tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. Mint arra Soproni felhívta a figyelmet, az ellenőrzések célja, hogy az MVH bizonyosságot szerezzen a vonatkozó EU-rendeletekben, hatályos jogszabályokban, a támogatási határozatban foglaltak teljesítéséről és a kifizetési kérelemben közölt adatok helytállóságáról - írja a Napi Gazdaság.

Az ellenőrzés zökkenőmentes, eredményes lebonyolítása érdekében az MVH javasolja, hogy a kedvezményezettek a támogatott beszerzéssel kapcsolatos minden dokumentum - megrendelés, adásvételi szerződés, átadás-átvételi jegyzőkönyv, üzembe helyezési jegyzőkönyv, a kifizetési kérelemben szereplő valamennyi bizonylat, átutalás és az azok lekönyvelését bizonyító nyilvántartás - eredeti példányait tartsák összegyűjtve, előkészítve.

Minden, az adott támogatási határozathoz tartozó gépre, eszközre vonatkozó eredeti gépkönyv, kezelési/karbantartási leírás és nyilvántartás, minőségi tanúsítvány, megfelelőségi nyilatkozat, garancia- és jótállási dokumentum, eszköznyilvántartás, forgalmi engedély ugyanúgy feltétele a helyszíni vizsgálat kellő eredményének, mint a biztosítási kötvény és a díj rendszeres befizetését igazoló bizonylat.

A beszerzett gépet, eszközt, technológiai berendezést ellenőrzésre alkalmasan (hozzáférhető letisztított, olvasható állapotú alvázszám/gyártási szám/motorszám/adattáblával) az ellenőrzés megbeszélt helyszínére kell szállítani. Amennyiben a fentebb ismertetett dokumentumok, illetve a gépek, berendezések a helyszínen nem állnak rendelkezésre, az az ellenőrzés akadályozásának minősülhet, és az EU-rendeletekben, hatályos jogszabályokban meghatározott jogkövetkezményeket vonhatja maga után.