Karácsonyi roham az USA-ban

Vágólapra másolva!
Váratlan sikerrel indult az Egyesült Államokban a karácsonyi vásár - első napján, a hálaadásnapi ünnepeket követő pénteken a vevők valóságos rohamot intéztek a magas benzin- és élelmiszerárak, az ingatlankrach és a gazdaság lassulása miatt a tavalyinál mindössze 4 százalékkal nagyobb forgalomra, vagyis öt éve a leggyengébb eredményre számító üzletek ellen - derül ki a hétfői Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Ebben szerepe volt nyilván annak is, hogy éppen a borús kilátások miatt rendkívüli, gyakran a 20 százalékot is meghaladó engedményekkel és kedvezményekkel kecsegtették a vásárlókat, de volt, ahol például a 10 és 14 karátos arany ékszereket 75 százalékkal adták olcsóbban. Az első jelentések szerint 10,3 milliárd dollár értékben vásároltak ajándékokat az amerikaiak ezen a napon.

A cikk szerint a fekete péntek beváltotta a nevéhez fűződő reményeket - a fekete itt ugyanis nem a gyász, a bánat, hanem a nyereség színe, szemben a veszteséget jelző pirossal, és általában ez az év a karácsonyra készülődés jegyében az amerikai kiskereskedelem legnagyobb forgalmú napja.

Az országos kiskereskedelmi szövetség előzetes számításai szerint 132,9 millió amerikai vásárolt be pénteken, a hétvége pedig a karácsonyi ünnepi összforgalom 10 százalékát adja.

A híres manhattani Macy's áruház előtt hajnali ötkor már háromezer fős tömeg várta a nyitást, ezért már negyed hatkor kinyitották a kapukat, de még az igazán nem ritkaságszámba menő Wal-Mart hipermarketek előtt is százak álltak sorba. Voltak üzletek - különösen a számítógépeket és a lapos képernyős televíziókat jelentős árcsökkentéssel reklámozók -, amelyek előtt már csütörtök este tíz órakor sátrat vertek azok, akik elsők akartak lenni nyitásnál, hogy le ne maradjanak az akár több száz dollárral a szokásos ár alatt kínált cikkekről.

Sok helyen kénytelenek voltak sorszámot osztani a várakozóknak. Mivel az idő hidegre fordult, beigazolódni látszanak a divatcikk-kereskedők álmai is - jól fogynak a sálak, meleg pulóverek, kabátok és sapkák. Természetesen változatlanul a legfontosabb ajándékok közé tartoznak a játékok - a Toys R Us üzletei előtt minden eddiginél hosszabb sorok kígyóznak.

Rengetegen azonban elkerülték a sorban állás kínjait, és inkább a nethez fordultak, bár az online-kereskedők tapasztalatai szerint az ő vevőik a fekete pénteken inkább még csak keresgélnek és tájékozódnak, s majd hétfőn kezdenek vásárolni. Várakozásaik szerint a karácsonyi online-kiskereskedelmi forgalom idén mintegy 33 milliárd dollár lesz, 21 százalékkal nagyobb a tavalyinál.