Visszaesőben a feketepiac

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb lesz az idén a bevétel a jövedéki adókból. Az üzemanyagok szabad forgalmának bővölése azonban egyre lassul.
Vágólapra másolva!

A vám- és pénzügyőrség (VP) bevételei október végére meghaladták az 1000 milliárd forintot - írja a Világgazdaság. Továbbra is várakozásokon felüli ütemben érkeznek a jövedéki adók; főként ez az oka annak, hogy összességében csaknem 680 milliárd forint van már a kasszában - ez 60 milliárddal több, mint tavaly ilyenkor.

A nem lankadó ellenőrzések, akciók nyomán fokozatosan nő az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó, ez a benzin és a gázolaj legális forgalmának a bővülését jelzi. 2007 első három negyedévében - a tavalyihoz viszonyítva - a benzin szabad forgalma 1,98, a gázolajé 4,06 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor az is látszik, hogy az üzemanyagok szabad forgalmának bővülési üteme folyamatosan csökken. Ennek részben az az oka, hogy az illegális kereskedelem elleni intézkedések (fokozott ellenőrzés a határokon, mobil laborbuszok alkalmazása) eredményei "beépültek a forgalomba", másrészt ezen a területen is tapasztalható a vásárlóerő csökkenése, és a magas üzemanyagárak is visszafogják a keresletet.

A szigorú határkontroll eredményeként a cigaretta legális forgalmának emelkedése is tovább folytatódott. Az iparági adatok szerint az első tíz hónapban a kiskereskedelmi eladások 7,1 százalékkal gyarapodtak a tavalyihoz képest. Az alkoholtermékekből származó (az egyéb termék számlára fizetett) adóbevétel kedvező alakulása nagyobbrészt a sörfogyasztás bővülésének köszönhető - írja a lap.