Dán szélerőművek épülnek Sopron mellett

Vágólapra másolva!
Januárban Sopronkövesden befejeződik egy 23 megawatt teljesítményű szélerőműpark építése a Vestas beruházásában, amely után a dán cég piacvezető lesz Magyarországon is - hangzott el csütörtökön Budapesten egy sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A Vestas világszerte épít szélerőműveket. Ezek közül a legtöbb - közel 2,5 ezer megawatt teljesítménnyel - az USA-ban működik, de nem sokkal marad el Németország, ahol 2,2 ezer megawatt teljesítményű berendezéseket építettek. Ezer megawatt feletti kapacitást épített ki továbbá Indiában, Spanyolországban és Kínában is. A cég az elmúlt 25 évben fejlesztései során a 30 kilowattos szélturbináktól jutott el a 3 megawatt teljesítményűekig. A Vestas - amely magát az egyes számú modernenergia-előállítónak nevezi - az általa eddig megépített szélerőművekben évi 14,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a Földet - mondta Andreas Thomas, a társaság osztrák leányvállalatának az igazgatója.

Közép-Európában a szélerőműpiacon 2006-ban a Vestas részesedése 34,6 százalék volt, az Enerconé 38,4 százalék. Ebben a térségben 2015-ig 5330 megawatt összkapacitású szélerőművek épülhetnek, amelyből Magyarországra 330 megawatt jut, míg például Szlovákia részesedése 500 megawatt - hangzott el a sajtótájékoztatón. Sopronkövesden hét darab 3, valamint egy darab 2 megawattos turbina kezd működni hamarosan.