Stratégiai befektetőt keres a Vegyépszer

Vágólapra másolva!
Líbiai és romániai út-, vasút- és metróépítési tendereken való induláshoz keres tőkeerős partnereket a Vegyépszer. A cégcsoport romániai tevékenysége jövőre már nyereséges lehet.
Vágólapra másolva!

Több külföldi építőipari céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat a Vegyépszer Zrt. A magyarországi építőipar egyik vezető vállalkozását az utóbbi hetekben egy sor külföldi - főleg német és spanyol - céggel hozták hírbe, amelyek akár meg is vásárolnák a céget - írja a Napi Gazdaság.

A magyar sztrádaépítésekben is részt vevő vállalkozás olyan tőkeerős társakat keres, amelyekkel konzorciumban eredményesen pályázhat a nagyszabású romániai fejlesztések megvalósítására. A Vegyépszernél a lap kérdésére megerősítették a tárgyalások tényét, de további részletekről ezek befejezése előtt nem kívántak beszámolni.

A Nagy Elek tulajdonában levő Vegyépszer 2006-os árbevétele 110 milliárd forint volt, az idén, a visszaeső megrendelések miatt ennél 15 százalékkal kisebb árbevételt tervez. Az üzemi eredmény azonban a terveknek megfelelően, 2 milliárd forint körül alakul. A cégcsoport az első háromnegyed évben 63,3 milliárd forintos árbevételt ért el, de az év végére elérheti a 90 milliárd forintot. A cég romániai tevékenysége idén már nullszaldós lesz, jövőre pedig 14-15 milliárd forintnak megfelelő árbevétel mellett nyereséggel zárhat.

A külföldi terjeszkedés középpontjában Románia és Észak-Afrika, s ezen belül is Líbia áll. A Vegyépszer építi a Kolozsvárt elkerülő utat, és romániai cége korszerűsíti a Petrozsény és Tirgu Jiu közti autóút egyik 44 kilométeres szakaszát. A szomszédos országban a tervek szerint több mint 1 milliárd eurót meghaladó értékű útrekonstrukcióra és -építésre van kilátás.

A legnagyobb projekt a Ploesti-Brassó autópálya, amelyet ppp-konstrukcióban akarnak építtetni. A Vegyépszer erre is pályázni kíván, ezért kezdett tárgyalásokat nagy nemzetközi cégekkel a konzorciális együttműködések lehetőségeiről. Hasonlóképpen konzorciumi partnerekkel kívánnak fellépni a líbiai piacon, ahol a Tripoli-Bengázi vasútvonal és a fővárosban megvalósítandó metró építkezésein vennének részt.