A tavalyinál kevesebb beruházás történt

Vágólapra másolva!
Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,5 százalékkal csökkent a nemzetgazdasági beruházások volumene 2007 harmadik negyedévében az előzetes számítások alapján. Az előző negyedévhez képest viszont a szezonálisan kiigazított index szerint a nemzetgazdasági beruházások 0,1 százalékkal bővültek - írja a KSH.
Vágólapra másolva!

Idén az első három negyedévben összesen 2976,6 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 0,8 százalékkal csökkent egy év alatt - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában. A beruházási tevékenység harmadik negyedévi csökkenésén belül az építési beruházások 9,6 százalékkal estek vissza, míg a gépberuházások 7,8 százalékkal emelkedtek. A legtöbb nemzetgazdasági ágban a beruházások csökkentek, négy ágazatot kivéve. Ezek közül a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóiparban 19,6 százalékkal emelkedtek a beruházások. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat 18,1 százalékot nőtt, míg az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 0,7 százalékos növekedést regisztráltak.

Csökkentek a beruházások a nagyobb súlyt képviselő szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban, 17,5 százalékkal, ahogy a közepes súlyú ágak közül a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás beruházásai is csökkentek (16,4 százalék), ezen kívül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (8 százalék), továbbá a kereskedelem, javítás (5,6 százalék), valamint az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (3,5 százalék) nemzetgazdasági ágban is. A kisebb súlyt képviselő ágak közül az oktatás (31,9 százalék), az építőipar (17,9 százalék), a pénzügyi tevékenység (1,8 százalék), az egészségügyi, szociális ellátás (0,5 százalék nemzetgazdasági ágakban szintén csökkent a beruházások volumene a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.