Újabb uniós fejlesztési csomag

Vágólapra másolva!
Százharmincöt milliárd forint támogatást osztott szét a kormány 71 projektre, öt kategóriában. A projektjavaslatokat elbírálók szerint sok az elnagyolt fejlesztési terv.
Vágólapra másolva!

Újabb, százharmincöt milliárd forint fejlesztési támogatás odaítéléséről döntött tegnap a kormány, a 2007-2008-as akciótervek keretében további 71 fejlesztés részesül európai uniós támogatásban - írja a Világgazdaság.

A közérdek, a hosszú távú fenntarthatóság, a növekedés és a foglalkoztatás egyaránt fontos feltétel volt a mostani kormányülésre benyújtott 216 javaslat elbírálásánál - értékelte a lapnak a döntést Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter. A most jóváhagyott beruházások között a gyógyturizmust szolgáló termálfürdők, műemlékek felújítása, újabb utak építése és kórházak korszerűsítése, továbbá a közigazgatás informatikai fejlesztései körében ezúttal a "digitális földhivatal"-projekt szerepel.

Bajnai Gordon általában nem elégedett a benyújtott projektjavaslatok minőségével. A projektgazdák tapasztalatai szerint olykor álmodoznak vagy felületesek, ennek következtében nem eléggé jól előkészített fejlesztésekhez kérnek támogatást - idézi a Világgazdaság a minisztert.

A mostani körben, például 69 indítvány már a formai ellenőrzésen sem jutott túl, további 47 tervről pedig várhatóan január végén dönt a kormány. Ezzel gyakorlatilag lezárul a 2007-2008-as akciótervek kiemelt projektjeinek kormányzati szentesítése. Az előző, nyári két döntéssel együtt immár több mint 400 kiemelt projekt támogatását hagyta jóvá a kormány.