Jövőre tovább drágulnak az élelmiszerek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Jövőre tovább emelkednek az élelmiszerárak, elemzők szerint a drágulás legalább akkora lesz, mint az idén. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a búza ára jelenleg 50-65 százalékkal magasabb, mint egy éve, az olajosmagvak 60-70 százalékkal drágultak, a rizs ára 16 százalékkal ment fel egy év alatt. A baromfi ára tízéves csúcson tetőzött idén augusztusban, a tej a kétszeresére drágult.

A FAO élelmiszerár-indexe szeptemberig 37 százalékkal nőtt; tavaly még csak 9 százalékkal emelkedett. Elemzők szerint az áremelkedés jövőre is folytatódik: a búza és a szója esetében talán az ideinél kisebb mértékben, a kukorica és a rizs azonban az ideinél valószínűleg jobban fog drágulni a jövő évben.

Az árak emelkedését az okozta, hogy a kereslet világszerte gyorsan nő, és idén számos országban árvíz, később aszály sújtotta a termést. Egyes fejlődő országokban a bioüzemanyagok termelése már konkurenciát jelent a vetésterületben. Idén módfelett megdrágult a kőolaj és vele az üzemanyag, ettől is nőttek a termelési és a szállítási költségek.