Kezd elszállni a román külkermérleg

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek leglassabb növekedését érte el a román export, míg az import jelentősen bővült. Magyarország 900 millió dolláros aktívumot tud felmutatni az első nyolc hónapban Románia irányában.
Vágólapra másolva!

Reálértéken 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedben a román export, hat éve a legkisebb mértékben. Ugyanakkor a statisztikai hivatal szerint az import 22,4 százalékkal bővült az időszakban. Az idei év egészére vonatkozó előrejelzések 21,66 milliárd eurós külkereskedelmi hiányt valószínűsítenek: az exportot 29,8 milliárd euróra, az importot 51,46 milliárd euróra várják.

Az idén az első nyolc hónapban a magyar-román kereskedelmi forgalomban 900 millió dolláros magyar aktívum alakult ki - közölte korábban a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (ITD-Hungary) tanácsadója. Skapinyecz Péter elmondta, hogy a magyar export elérte az 1,9 milliárd dollárt, a Romániából származó import 1 milliárd dollár volt.

Tavaly az év egészében a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 4 milliárd dollárt. Az árucsere-forgalom 80-85 százalékát a gépek és berendezések adják, de például az idén, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint jelentősen megemelkedett a magyar agrártermékek kiszállítása Romániába.