Az APEH is figyel a be nem fizetett bírságra

Vágólapra másolva!
Egyre jobban megéri majd kifizetni a helyszíni bírságokat a szabálysértőknek; jövőre ugyanis többet kell fizetni, ha utólag, végrehajtással szedik be a be nem fizetett bírságot. Amellett, hogy a szabálysértésekről szóló törvény új szövegében megemelték a bírságok összegét, több más szigorítás is életbe lépett.
Vágólapra másolva!

A helyszínen be nem fizetett bírságot januártól adók módjára lehet majd behajtani, vagyis az adóhatóság jogkörébe tartozik majd a végrehajtás - olvasható a Napi Gazdaságban. Ennek érdekében az adózás rendjéről szóló törvényt is módosítani kellett, mert a hatályos rendelkezések szerint adók módjára csak az ötezer forintot meghaladó köztartozás hajtható be. Ezt jövőre leszállítja a jogszabály háromezer forintra, mert a szabálysértési törvény szerint kivethető legalacsonyabb bírság nem éri el a mostani, ötezres küszöböt.

Amellett, hogy az adóhatóság látókörébe kerül az, aki megtagadja a bírságfizetést, pluszkiadásai is keletkezhetnek, amennyiben a hatóság be akarja hajtani a köztartozást. A végrehajtás költségei ugyanis a jogszabály szerint az adóst terhelik, ami a törvény szerint legfeljebb 7300 forint lehet. Viszont, a bírság összegének emelkedésével nagyobb bűnök is letudhatók.