Nem nyitja ki jobban az olajcsapot az OPEC

Vágólapra másolva!
Az olajtermelőket tömörítő Opec az olajellátás szinten tartásáról döntött az Abu-Dzabiban zajló csúcstalálkozóján, annak ellenére, hogy több irányból is a kitermelés növelésére presszionálták az árak csökkentése érdekében. A hírre az olaj ára ismét átlépte a 90 dolláros szintet.
Vágólapra másolva!

Az Opec legközelebb január végén tart találkozót, hogy felülvizsgálja mostani döntését - idézi a nigériai olajminisztert, Odein Ajumogobiát a Reuters. A hírre a nyersolaj ára az Egyesült Államokban és Londonban közel 1,5 dolárral drágult. Ezzel megfordult az az elmúlt napokban tapasztalható kedvező folyamat, amit a kitermelés növeléséről szóló piaci pletykák és az iráni nukleáris helyzettel kapcsolatos pozitív fejlemények támogattak. A piaci szereplők most az amerikai készletadatokra várnak. Elemzők szerint a 90 dolláros szint egy olyan határ az Opec számára, amit ha nem lép át az olaj ára, a kartell nem fogja bővíteni a kitermelést. Az Opec tagjai ellenőrzik a világ olajtermelésének 40 százalékát.

"Semmi olyat nem látunk, ami miatt változtatnunk kéne a jelenlegi termelési mennyiségen" - mondta Ali Al-Naimi szaúdi olajminiszter a találkozó után. "Álláspontunk szerint a kereslet és kínálat egyensúlyban van" - mondta az iráni olajminiszter Gholamhossein Nozari. A katari, venezuelai, iráni és líbiai küldöttek már korábban is arról beszéltek, hogy nincs szükség nagyobb kínálatra, míg az indonéz, nigériai és kuvaiti olajminiszterek nyitottnak mutatkoztak a kitermelés növelésére - írja a BBC. Egyes küldöttek a spekulánsokat tették felelőssé az árak emelkedéséért, azt hangoztatva, hogy azok nem a kitermelés növelésétől vagy csökkentésétől függenek.