A munkáltató miatt is elúszhat a bankhitel

Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy azért utasítják el valaki hitelkérelmét, mert munkáltatója nem fizetett meg minden közterhet az adóhivatlanak. Egy olvasónk - akinek ügye még folyamatban van - legalábbis ebbe az akadályba ütközött. Megkerestünk két érintett bankot is az ügyben, hogy mi is lehet az igazság.
Vágólapra másolva!

"Semmi gond nem lesz a hitelfelvételével, ekkora önerő mellett biztosan megkapja" - mondták az Erste Banknál egyik olvasónknak, akit hívjunk Péternek és lakás vásárlásához kért hitelt. A megdöbbentő hír néhány nap múlva telefonon érkezett, amikor a bankból felhívták, s közölték vele, hogy a munkáltatója tartózik az adóhivatalnak, ezért addig nem tudnak hitelt adni, amíg nem kapnak papírt arról, hogy a cég rendezte tartózását, vagy megállapodott a törlesztésekről az adóhivatallal.

A banknál ugyanakkor azt is elmondták, hogy természetesen ilyen nyilatkozatra a munkáltatót nem kötelezhetik, így igazából a cég jóindulatán múlik, hogy hajlandóak e ilyet kiadni. Péter természetesen azonnal megpróbált intézkedni a munkahelyén, de ott azt közölték vele, hogy semmiféle tartozásuk nincs az adóhivatal felé, így nem is tudnak kiadni semmilyen papírt az üggyel kapcsolatban.

A cégnél egyébként gyorsan terjedt az ügy híre, és egy másik kolléga is jelezte, hogy néhány héttel korábban ugyanilyen indokkal utasították el hitelkérelmét a CIB Banknál. Ő azonban csak egy kisebb kölcsönt akart kérni, így végül hagyta az egészet.

Üzleti titok a hitelbírálat összetétele

A lakáshitelhez folyamodó Péternek megnyugtatásul azt mondták, hogy nincs semmi baj, van egy olyan hitelük is, amihez nem kell jövedelemigazolás, ezt viszont biztos megkapja, hiszen az általa benyújtott papírokkal minden rendben. Ezzel a megoldással csupán egyetlen baj van, hogy a jövedelemigazolás nélküli hitel havi törlesztése jó néhány ezer forinttal magasabb, igaz legalább a lakásra előlegként letett pénz nem úszik el - az ingatlanügylettel együtt.

Az ügyben érintett két bankot az [origo] megkereste, a CIB banktól szó szerint ezt a választ kaptuk: "A hitelbírálati rendszer rendkívül sok elemből tevődik össze. A végső döntést sosem egy-két paraméter, hanem a különböző kritériumok eredményének összessége határozza meg. Tekintettel arra, hogy ezek pontos részletei az üzletpolitikai stratégia részét képezik, erről nem áll módunkban tájékoztatást adni."

Hiteligénylés esetén a munkáltatót alapesetben akkor vizsgálja az Erste Bank, ha a hiteligénylő ügyfél a munkáltató cégnek tulajdonosa, vagy a cég tulajdonosa az ügyfél közeli hozzátartozója - közölte az [origo]-val az Erste Bank. A hiteleknél minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az adós tudja-e majd fizetni a havi részleteket. Amennyiben a munkáltatónak (amely az igénylő ügyfél vagy családtagja tulajdonában van) adótartozása van, a bank megítélheti úgy is a kérelmet, hogy a visszafizetésben sok a bizonytalansági tényező és elutasítja.