Veres: egyszerűsödik az adóbevallás

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Szikora Jánossal, az APEH elnökével és Zara Lászlóval, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnökével közös sajtótájékoztatón ismertette az adóbevallásokban januártól életbe lépő egyszerűsítéseket.
Vágólapra másolva!

A miniszter Mikulás ajándéknak nevezte az egyszerűsítéseket annak kapcsán, hogy ismertetésükre Miklós napján került sor. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Vízkeresztre valószínűleg meg fog valósulni és elérhető lesz az új bevalláskitöltési lehetőség, ami valóban régi igény volt - tette hozzá Zara László.

Veres János elmondta: a vállalkozói körben a felére csökken a bevallások száma. Míg az idén még 59 fajta bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23 féle adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. A bevallási útmutatók egyszerűsödnek és azonos struktúrájúakká válnak, terjedelmük összesen 150 oldallal csökken. A kitöltendő bevallásokat összesen 1010 sorral karcsúsítják.

Felhasználóbarát programok

A miniszter szerint a felhasználóbarát programok fejlesztésében is sikerült előrelépni: olyan ellenőrző programokat is alkalmaznak majd, amely a bevallások kitöltését, pontosságát is kontrollálni tudja. Ha az adózó a megfelelő paramétereket beírja, csak azokat az oldalakat fogja látni, amelyek adatszolgáltatási kötelezettségéhez szükségesek - mondta.

A magánszemélyek bevallását segítő szolgáltatásokat is bevezetnek: az egyes bevallási sorokhoz külön ablakok nyílnak meg, így a bevallás készítése közben láthatóak lesznek a bevallást segítő információk is. Január 1-jétől nemcsak bevallásaikat nyújthatják be az adózók elektronikusan, hanem a törzsadatok bejelentésére, továbbá módosítására is lehetőség lesz így. Az szja bevallás részeként ugyancsak elektronikusan kitölthető és beküldhető lesz az szja 1 százalékáról rendelkező nyilatkozat is.

Előnyös az e-adózás

Az elektronikus adóigazgatás további szélesítése kapcsán januártól elektronikus úton lehet nemleges, nullás és együttes adóigazolást kérni, amit az adóhatóság ugyancsak elektronikus úton küld meg az adóalany részére, aminek nagy jelentősége lesz a jövőre nagy számban előforduló közbeszerzéseknél és más területen is - mondta a miniszter.

Lehetővé válik az is, hogy az adózó, illetve az adózó képviselője az adóhatóságnál vezetett folyószámlájába betekinthessen. Jövőre megteremtik a bankkártyával való fizetés lehetőségét az ügyfélszolgálatoknál.

Vannak azonban még teendők, mert még mindig nagyon sok adatszolgáltatási kötelezettség maradt. Egy egy-másfél éven belül szeretnék elérni, hogy tovább szűküljön a bevallásokban kért adatok mennyisége - mondta Zara László. A munka folytatódik - erősítette meg Szikora János. Mint elmondta, a jelenlegi bevallási formák, az adatcsökkentések még a hagyományos papíralapú bevallás-tervezési módon készültek, a hosszabb távú fejlesztés teljesen más alapokon valósul majd meg. Az adóhatóság munkálkodik azon is, hogy az adózóknak minél személyre szabottabb információkat adhasson - derült ki.