Veres szerint nem lesz több szigorítás

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetésben a korábbiakhoz képest nem lesz több szigorítás - mondta Veres János szerdán este Kaposváron, a Nagy párbeszéd című programsorozat keretében tartott lakossági fórumon.
Vágólapra másolva!

"Az, hogy nincs további szigorítás, nem annyira szakmai kifejezés, mint inkább egyfajta üzenet: ez a költségvetés olyan típusú új intézkedést, amely a költségvetési kiadások további visszafogásával, vagy a bevételek további növekedésével számolna, nem tartalmaz" - fejtette ki a pénzügyminiszter a mintegy 150 fős hallgatóság előtt.

Jövőre folytatódik a felzárkózás, kismértékben bővül a lakossági fogyasztás, és ugyancsak kismértékben nőnek a reálbérek, javul a külső, belső egyensúly. A pénzügyminiszter szerint 2008-ban Magyarország - az elmúlt év nyarán elindított program eredményeképpen - visszaszerzi hitelességét, meg tudja valósítani az egyensúlyőrző gazdasági növekedési pályát, és reális esély lesz arra, hogy 2009-re teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit jelentő maastrichti kritériumokat.

Veres szerint 2008-ban szolid mértékű fogyasztásnövekedés várható, ami az azt követő években folyamatosan nőni tud, s ez azt jelenti, hogy 2010-re már elérhető egy majdnem 2 százalékos bővülés, ami tartósan fönntartható fogyasztásbővülésnek mutatkozik - fűzte hozzá. Az adópolitikáról azt mondta: 2008-ban érdemi adó-átalakítás nem lesz, változások azonban igen, például szeretnék csökkenteni az élőmunkát terhelő elvonásokat, ami járulékcsökkentésben jelentkezik.