Pálhalmán beindult a biogáz-üzem

Vágólapra másolva!
Megkezdte normálüzemben a termelést a pálhalmai biogáz-telep. A megújuló energiaforrásból áramot előállító üzem az ország negyedik ilyen létesítménye. Az 1,7 megawatt beépített teljesítményű telephez hasonló kapacitású, ám korszerűtlenebb technológiával felszerelt egység Nyírbátorban már 2001 óta működik. Az idén Klárafalván egy 600 kilowattos, Kenderesen pedig egy 1,2 megawattos modern telep épült még.
Vágólapra másolva!

A Dunaújváros városrészének számító Pálhalmán 2,5 milliárd forintból megvalósuló új üzem teljes kapacitáson évente mintegy 100 ezer tonna biomasszát dolgoz majd fel. Ennek 60 százaléka a cég saját telepeiről származik, 40 százaléka regionálisan gyűjtött mezőgazdasági és élelmiszeralapú hulladék. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. évente 16 ezer élősertést nevel és értékesít, szarvasmarha-állománya 5 millió liter tejet termel. A társaság évi 2,5-2,7 milliárd forintos árbevételének mintegy ötödét adhatja majd a biogáz-telep.

A telephez kötődő bevételek 70 százalékát az értékesített áram adja. Ezen kívül a létesítmény megújuló energiaforrás jellege is pénzt jelent, hiszen a klímavédelmi szempontból tiszta energiaforrások "megspórolt" szén-dioxid kibocsátása eladható.

A cég állami jóváhagyással Ausztriának értékesíthet annyi kibocsátási jogot, amelyet a hulladékokból felszabaduló metán hasznosításával el lehet kerülni. Az erről szóló szerződés eddig az egyetlen olyan emisszió-kereskedelmi megállapodás, amelyet mezőgazdasági vállalat kötött egy állammal.

A szén-dioxidhoz képest 21-szer kevésbé klímabarát, üvegházhatást okozó metán kibocsátásának megelőzése összesen 200 millió forint bevételt jelent a kft-nek 2008-2012 között. Ebben az időszakban Ausztria a megspórolt kibocsátásokat sajátjaként számolhatja el az ENSZ felé.

A cég a pálhalmai üzem felépítéséhez 1,05 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott még a Nemzeti Fejlesztési Terv környezeti és infrastruktúra operatív programjából. A befektetés a tervek szerint 10 év alatt térül meg.