Emelné a tejkvótát az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Az európai uniós tagországok tejforgalmazási kvótáinak 2 százalékos növelésére tett javaslatot az Európai Bizottság. A lépés - amelyet a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk - 2008. április 1-jétől kezdődően lépne érvénybe a mind az Európai Unióban, mind a világpiacon növekvő igény kielégítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az összesen 2,84 millió tonnát jelentő növelés egyenlő feltételek mellett alkalmazandó a 27 tagállamra - szögezte le a bizottság, hozzátéve, hogy mindez nem befolyásolja azt a brüsszeli javaslatot, amely a kvóták megszüntetését helyezi kilátásba 2015. március 31-re. Magyarországnak jelenleg valamivel több mint kétmillió tonnás az éves tejkvótája, de ezt már most sem használja ki teljes egészében, így az esetleges növelés várhatóan kevéssé érinti.

"A közös agrárpolitikai reformot követően a gazdálkodók szabadon termelhetnek a piacra, a korlátozó tejkvóták azonban nem egyeztethetők össze ezzel a céllal" - mondta Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. "Az elmúlt években tanúi voltuk a tejárak ugrásszerű emelkedésének és a magasabb kvóták iránti növekvő igényeknek. Az elkövetkező években Európában és világszerte tovább emelkedik a nagy hozzáadott értékű tejtermékek, különösen a sajtok iránti kereslet. Fel kell készíteni gazdálkodóinkat a fokozott kereslet kielégítésére" - tette hozzá.

A bizottság szerint "a pozitív piaci fejlemények és a 2003-as reform együtt eredményezték azt a 2007-es helyzetet, amelyben a rendszer 1968-as létrehozása óta először nulla az export-visszatérítések mértéke és üresek az intervenciós raktárak. A belső értékesítési támogatások szintje szintén nulla, ahogyan azt a reformot követően előirányozták."

A piaci kilátásokról szóló - most ismertetett - jelentés következtetései szerint a bővülő sajt- és frisstej-termelés 2003 és 2007 között további 5,5 millió tonna tejet emésztett fel, miközben összességében nem változott a tejtermelés. A bizottság elemzése alapján 2007 és 2014 között további 8 millió tonna tejre lenne szükség a növekvő - főként sajt iránti - belső kereslet kielégítésére. Mindeközben a világpiaci kilátások pozitívak, különösen a kialakulóban lévő piacokon növekszik az uniós élelmiszerek iránti kereslet. A kvóták változatlanul hagyása Brüsszel szerint megakadályozná az EU-t a növekvő kereslet kiaknázásban és az egészséges árszintek kialakításában.